Hřebínky s makovo – povidlovou náplní
Skvělá svačinka nebo snídaně...
28 března, 2020
Nevím, jak vy, já miluji pečivo z listového těsta. Úplně nejvíc k snídani. A mojí oblíbenou náplní je mák v kombinaci s povidly. Zkusila jsem upéct hřebínky a jsou fantastické. Zkusíte je také?
HŘEBÍNKY S MAKOVO – POVIDLOVOU NÁPLNÍ
Doba přípravy: náplň 30 min. s vařením a vychlazením
hřebínky 20 min.
Doba pečení: 1 plech 8 min.
Ingredience na 12 hřebínků:
NÁPLŇ:
150 g mletého máku
300 ml mléka
4 vrchovaté lžíce povidel
80 g cukru
20 g másla
kůra z 1 citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
4 lžíce rumu
½ lžičky skořice
2 vyválená listová těsta (2 x 275 g)
1 rozšlehané vajíčko na potření
Postup:
- Nejdříve si připravte náplň. Do nepřilnavého kastrůlku nasypejte mák a zalijte ho mlékem. Přiveďte k varu, přidejte povidla, cukr, máslo a citrónovou kůru. Přilijte rum a okořeňte skořicí. Stáhněte teplotu a vařte náplň do zhoustnutí, trvá to asi 15 minut. Nechejte ji vychladnout.
- Předehřejte si troubu na 220´C, horkovzdušnou 200´C.
- Každý plát listového těsta rozřezejte na 6 stejných čtverců. Každý z nich přehněte napůl, ohněte zpátky, abyste viděli, kde je záhyb a doprostřed pravé části vytvořte nožem 4 zářezy.
- Na levou část naneste náplň. Pravou část přehněte a okraje pečlivě přimáčkněte k sobě. Přeneste hřebínky na plechy a každý potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte přibližně 8 minut – dozlatova.
Napsat komentář