Štýrský jablečný koláč s ořechovou polevou

Oslazeno medem...

10 března, 2020

Štýrsko – Steiermark, je spolková země v Rakousku, kterou znám velice dobře a mám ji ve velké oblibě. Nejen proto, že jsem tam jako studentka strávila 2 měsíce a rodina, u které jsem žila, je dodnes tak trochu i mou rodinou… Krajina tam je zelená a šťavnatá stejně jako jablka, která se tu ve velkém pěstují. Recept mám z rakouského časopisu, který odebírám. A pozor! Tento koláč patří k těm zdravějším!

 

 

ŠTÝRSKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ S OŘECHOVOU POLEVOU

 

Doba přípravy: 30 min.

Doba pečení: 45 min.

 

 

 

 

Na dortovou formu o průměru 24 cm:

 

TĚSTO:

100 g másla

150 g medu

2 vejce

150 g celozrnné pšeničné mouky

1 vanilkový cukr

1 čajová lžička kypřicího prášku

 

máslo a strouhanka na vymazání formy

 

NÁPLŇ:

500 g chuťově výrazných jablek (já jsem použila kyselejší)

šťáva z 1 citrónu

 

POLEVA:

130 g másla

50 g medu

80 g nasekaných vlašských nebo lískových ořechů

1 lžíce mléka

½ lžičky skořice

 

Postup:

 

  1. Vyšlehejte do pěny máslo s medem a vejci. Přimíchejte mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a spojte vše v hladké těsto.
  2. Rozehřejte si troubu na 175´C, horkovzdušnou na 165´C.
  3. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké měsíčky. Ty vložte do mísy a zalijte citrónem.

 

  1. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Přemístěte do ní těsto. Uhlaďte a vyskládejte na něj jablka.

 

  1. Všechny ingredience na polevu krátce prohřejte na plotně, než se máslo rozpustí a vše spojí. Poté polevu nalijte na jablka.

  2. Vložte koláč do trouby a pečte jej ve spodní části 45 minut. Vychladlý koláč vyjměte pak z formy a podávejte třeba se šlehačkou.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky