Štýrský jablečný koláč s ořechovou polevou
Oslazeno medem...
10 března, 2020
Štýrsko – Steiermark, je spolková země v Rakousku, kterou znám velice dobře a mám ji ve velké oblibě. Nejen proto, že jsem tam jako studentka strávila 2 měsíce a rodina, u které jsem žila, je dodnes tak trochu i mou rodinou… Krajina tam je zelená a šťavnatá stejně jako jablka, která se tu ve velkém pěstují. Recept mám z rakouského časopisu, který odebírám. A pozor! Tento koláč patří k těm zdravějším!
ŠTÝRSKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ S OŘECHOVOU POLEVOU
Doba přípravy: 30 min.
Doba pečení: 45 min.
Na dortovou formu o průměru 24 cm:
TĚSTO:
100 g másla
150 g medu
2 vejce
150 g celozrnné pšeničné mouky
1 vanilkový cukr
1 čajová lžička kypřicího prášku
máslo a strouhanka na vymazání formy
NÁPLŇ:
500 g chuťově výrazných jablek (já jsem použila kyselejší)
šťáva z 1 citrónu
POLEVA:
130 g másla
50 g medu
80 g nasekaných vlašských nebo lískových ořechů
1 lžíce mléka
½ lžičky skořice
Postup:
- Vyšlehejte do pěny máslo s medem a vejci. Přimíchejte mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a spojte vše v hladké těsto.
- Rozehřejte si troubu na 175´C, horkovzdušnou na 165´C.
- Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké měsíčky. Ty vložte do mísy a zalijte citrónem.
- Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Přemístěte do ní těsto. Uhlaďte a vyskládejte na něj jablka.
- Všechny ingredience na polevu krátce prohřejte na plotně, než se máslo rozpustí a vše spojí. Poté polevu nalijte na jablka.
- Vložte koláč do trouby a pečte jej ve spodní části 45 minut. Vychladlý koláč vyjměte pak z formy a podávejte třeba se šlehačkou.
Napsat komentář