Pečená hlíva s bramborovo – celerovou kaší
Rychle, zdravě, zajímavě a bez masa...
27 ledna, 2020
Inspirací na tento recept mi byl časopis Apetit. Hlívu jsem v životě nepřipravovala, byla to tedy výzva. Úspěch byl veliký. Pokud hledáte jednoduchý recept na tuto oblíbenou houbu, zkuste právě tento.
PEČENÁ HLÍVA S CELEROVO – BRAMBOROVOU KAŠÍ
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření + pečení: 40 min.
Na 2 menší porce si připravte:
HLÍVA:
250 g hlívy ústřičné
1 velkou paličku česneku – rozebranou na stroužky – neoloupané
1 cibuli pokrájenou na kolečka
sůl
čerstvě mletý pepř
4 lístečky šalvěje
1 větvičku rozmarýnu
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
BRAMBOROVO – CELEROVÁ KAŠE:
6 brambor
½ celeru
sůl
2 lžíce másla
70 ml teplého mléka
30 ml smetany ke šlehání
špetka muškátového oříšku
Postup:
- Rozehřejte si troubu na 200´C.
- Hlívu očistěte a vložte do pekáčku. Kolem ní budou stroužky česneku a kolečka cibule. Osolte, opepřete. Rozprostřete bylinky a zalijte celé olivovým olejem. Poházejte kousky másla.
- Vložte pekáček do trouby a pečte 10 minut, poté ztlumte teplotu na 180´C a dopékejte ještě 30 minut.
- Mezitím si připravte kaši. Brambory omyjte, oloupejte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce s vodou. Celer oloupejte, omyjte a taktéž pokrájejte. Přidejte ho k bramborám.
- Vodu v hrnci osolte, přiveďte k varu a při mírné teplotě pak vařte 20 minut doměkka.
- Vodu slijte, do hrnce vložte máslo, nalijte ohřáté mléko a vyšlehejte kaši. Vmíchejte smetanu a dochuťte muškátovým oříškem.
- Upečenou hlívu podávejte s kaší.
Napsat komentář