Podzimní zeleninová polévka
Rozhodně vás zahřeje...
5 listopadu, 2019
Polévka je grunt, zvlášť v podzimním a zimním období. Nejen, že vás zahřeje, ale také posílí. Ta dnešní vám dodá ještě navíc spoustu vitamínů. Můžete ji uvařit prakticky z čehokoliv. Já tímto způsobem většinou zpracovávám zbytky zeleniny.
PODZIMNÍ ZELENINOVÁ POLÉVKA
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 25 min.
Na 6 porcí bude potřeba:
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 cibule nasekaná nadrobno
2 stroužky česneku
1 mrkev nakrájená na kostičky
1 petržel nakrájená na kostičky
1 kedluben pokrájený na kostičky
2 hrsti mraženého hrášku
2 menší brambory nakrájené na kostičky
1,25 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
½ menšího celeru
1 větvička libečku
2 hrsti červené čočky
sůl
čerstvě mletý pepř
nasekané čerstvé bylinky na dokončení (libeček, pažitka, petrželka)
Postup:
- Na másle a olivovém oleji nechejte zesklovatět cibuli. Česnek rozmáčkněte nožem a pak jej nasekejte na kousky, vhoďte na cibuli. Restujte při ztlumené teplotě asi 2 minuty.
- Na základ nyní naházejte všechnu zeleninu. Promíchejte, aby se veškeré kousky obalily tukem. Opékejte 3 minuty a pak zalijte vývarem.
- Do hrnce přidejte celer a libeček a vařte pod pokličkou při mírné teplotě 10 minut. Poté přisypejte červenou čočku, která polévku krásně zahustí a vařte ještě 5 minut.
- Polévku dle chuti dosolte a opepřete. Podávejte ji zasypanou čerstvými bylinkami.
Napsat komentář