Francouzský jablkový koláč

Vůně podzimu a domova...

13 října, 2019

Recept na tento úžasný koláč mám ze starého čísla Apetitu. Obsahuje minimum cukru, je křehký a osvěžující. Je to ideální podzimní dezert, ale upéct si ho můžete po celý rok. 

 

 

FRANCOUZSKÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

Doba přípravy: 30 min.

Doba pečení: 45 min.

 

 

 

Ingredience na velkou koláčovou formu :

 

TĚSTO:

100 g hladké mouky

100 g polohrubé mouky

100 g másla nasekaného na kousky

1 žloutek

3 lžíce studené vody

 

NÁPLŇ:

6 jablek (nejlépe kyselých a tvrdých)

3 lžíce třtinového cukru

50 g másla

5 lžic meruňkového džemu

2 lžíce pálenky (calvados, třešňovice)

 

 

Postup:

  1. Pokud budete na přípravu těsta používat robot, všechny ingredience (mouku prosejte) vložte do hnětací mísy a rychle zpracujte. Jestli dáváte přednost ruční práci, prosejte mouku na vál, spojte ji s máslem a žloutkem, přilijte vodu a vytvořte těsto.
  2. Těsto zabalte do fólie a vložte na půl hodiny do chladu.
  3. Teď je na řadě náplň. Jablka omyjte, neloupejte je a krájejte vždy na plátky tak dlouho, dokud nenarazíte na jádřinec. Ten potom okrájejte na drobné kousky. Udělejte si hromádky plátků a kousků jablka.‘
  4. Troubu rozehřejte na 200´C, horkovzdušnou na 180´C.
  5. Koláčovou formu důkladně vymažte máslem. Těsto vyválejte dokulata a přeneste ho pomocí válečku do formy. Prsty upravte tvar, natlačujte těsto pěkně k okrajům.

  6. Na dno přijdou kousky jablek. Teprve na ně vyskládejte vějířovitě plátky. Ty poté poházejte máslem a zasypejte cukrem.

  7. Formu vložte do trouby a pečte koláč 40 minut. Poté přepněte program na gril, který nechejte spuštěný 3 – 5 minut. Hlídejte, aby jablka pouze zkaramelizovala, ale nespálila se. Vypněte troubu a koláč nechejte ještě 5 minut dojít.
  8. Mezitím rozehřejte v kastrůlku džem a smíchejte ho s alkoholem.
  9. Po vytažení koláče z trouby jej potřete džemem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky