Tvarohový koláč s hruškami
Voňavý podzimní dezert...
4 října, 2019
Hrušky jsou spjaty s podzimem a dezerty z nich jsou báječné, takové hřejivé a přitom osvěžující. Tento recept mám z rakouského časopisu. Na přípravě opravdu nic není. Koláč nádherně voní a je nesmírně jemný a chutný. Určitě jej vyzkoušejte!
TVAROHOVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI
Doba přípravy: 20 min.
Doba pečení: 50 min.
Ingredience na koláčovou formu s průměrem 26 cm:
TĚSTO:
150 g hladké mouky
100 g studeného másla nasekaného na kousky
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
špetka soli
1/4 hrnku studené vody (přidejte případně dle potřeby)
NÁPLŇ:
400 g tvarohu
4 lžíce zakysané smetany
2 vejce
1 lžíce kukuřičného škrobu
110 g cukru krupice
kůra z jednoho citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
4 hrušky
šťáva z ½ citrónu
máslo na vymazání formy
3 lžíce třtinového cukru ke zkaramelizování
Postup:
- Nejdříve si připravte těsto. Všechny ingredience smíchejte (nejlépe s pomocí robota) a vypracujte v hladké těsto. Zabalte ho pak do fólie a vložte na hodinu do chladu.
- Mezitím si připravte náplň. Opět smíchejte všechny ingredience a vytvořte hladkou hmotu.
- Hrušky zbavte jádřinců a rozkrájejte je na tenké plátky. Poté polijte citrónovou šťávou.
- Rozpalte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
- Formu vymažte máslem. Těsto vyjměte z chladničky a pomocí válečku vyválejte do kruhu o průměru cca. 32 cm. Vyložte jím koláčovou formu. Přečnívající okraje upravte tak, aby těsto nesjíždělo, můžete kousky i odkrájet a pak znovu připevnit dokola.
- Na těsto rovnoměrně rozetřete náplň.
- Vložte formu do rozehřáté trouby a pečte nejdříve 30 minut. Pak koláč vyjměte a posypejte třtinovým cukrem. Dopékejte ještě dozlatova 20 minut.
Napsat komentář