Tvarohový koláč s hruškami

Voňavý podzimní dezert...

4 října, 2019

Hrušky jsou spjaty s podzimem a dezerty z nich jsou báječné, takové hřejivé a přitom osvěžující. Tento recept mám z rakouského časopisu. Na přípravě opravdu nic není. Koláč nádherně voní a je nesmírně jemný a chutný. Určitě jej vyzkoušejte!

 

 

TVAROHOVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI

Doba přípravy: 20 min.

Doba pečení: 50 min.

 

Ingredience na koláčovou formu s průměrem 26 cm:

 

TĚSTO:

150 g hladké mouky

100 g studeného másla nasekaného na kousky

50 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

1 žloutek

špetka soli

1/4 hrnku studené vody (přidejte případně dle potřeby)

 

 

NÁPLŇ:

400 g tvarohu

4 lžíce zakysané smetany

2 vejce

1 lžíce kukuřičného škrobu

110 g cukru krupice

kůra z jednoho citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)

4 hrušky

šťáva z ½ citrónu

 

máslo na vymazání formy

3 lžíce třtinového cukru ke zkaramelizování

 

 

Postup:

 

  1. Nejdříve si připravte těsto. Všechny ingredience smíchejte (nejlépe s pomocí robota) a vypracujte v hladké těsto. Zabalte ho pak do fólie a vložte na hodinu do chladu.
  2. Mezitím si připravte náplň. Opět smíchejte všechny ingredience a vytvořte hladkou hmotu.
  3. Hrušky zbavte jádřinců a rozkrájejte je na tenké plátky. Poté polijte citrónovou šťávou.
  4. Rozpalte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
  5. Formu vymažte máslem. Těsto vyjměte z chladničky a pomocí válečku vyválejte do kruhu o průměru cca. 32 cm. Vyložte jím koláčovou formu. Přečnívající okraje upravte tak, aby těsto nesjíždělo, můžete kousky i odkrájet a pak znovu připevnit dokola.
  6. Na těsto rovnoměrně rozetřete náplň.
  7. Vložte formu do rozehřáté trouby a pečte nejdříve 30 minut. Pak koláč vyjměte a posypejte třtinovým cukrem. Dopékejte ještě dozlatova 20 minut.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky