Zapečená cuketa s bramborami a bešamelem
Jemnost nad jemnost...
27 srpna, 2019
Tohle je opět jeden z těch receptů, které vznikly spontánně. Pár surovin a byla z toho naprosto úžasná večeře. Určitě ji zase brzy zopakuji.
ZAPEČENÁ CUKETA S BRAMBORAMI A BEŠAMELEM
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 20 min.
Doba pečení: 25 min.
Na 2 porce budete potřebovat:
1 lžíci másla
1 lžíci olivového oleje
1 velkou cibuli nakrájenou na půlkolečka
8 středně velkých brambor oloupaných a nakrájených na plátky
1 středně velkou cuketu rozkrájenou na kousky
sůl
čerstvě mletý pepř
BEŠAMEL
50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml studeného mléka
1 bobkový list
špetku nastrouhaného muškátového oříšku
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- V nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem. Zprudka na nich opečte cibuli. Po chvilce přidejte brambory a restujte je do světle hnědé barvy.
- Po 5 minutách přihoďte do pánve cuketu a opékejte ji také asi 5 minut. Osolte a opepřete.
- Rozehřejte si troubu na 200´C.
- Uvařte si v rendlíku bešamelovou omáčku. Rozehřejte máslo, zasypte ho moukou a vytvořte jíšku. Za stálého míchání postupně a opravdu pomalu přilévejte hodně studené mléko. Pokud ho nalijete najednou, v životě nevytvoříte sametový bešamel. Já míchám pomocí metličky. Pozor na připálení. Až bude všechno mléko v rendlíku, stáhněte plamen na minimum, vhoďte bobkový list, osolte, opepřete a nastrouhejte muškátový oříšek. Míchejte do zhoustnutí. Pokud bude směs příliš hustá, přilijte klidně ještě trošku mléka. Pomaličku vařte 2 minuty a pak vyjměte bobkový list.
- Buď jednu středně velkou zapékací formu nebo do 2 menší vymažte máslem. Čeká vás vrstvení. Na dno přijde bramborovo – cuketová směs, poté bešamel, opět brambory s cuketou a bešamel. Nakonec nastrouhejte nahoru parmazán a vložte formu (formičky) do trouby. Pečte dozlatova 25 minut.
Napsat komentář