Zapečená cuketa s bramborami a bešamelem

Jemnost nad jemnost...

27 srpna, 2019

Tohle je opět  jeden z těch receptů, které vznikly spontánně. Pár surovin a byla z toho naprosto úžasná večeře. Určitě ji zase brzy zopakuji. 

 

 

ZAPEČENÁ CUKETA S BRAMBORAMI A BEŠAMELEM

Doba přípravy: 15 min.

Doba vaření: 20 min.

Doba pečení: 25 min.

 

 

Na 2 porce budete potřebovat:

 

1 lžíci másla

1 lžíci olivového oleje

1 velkou cibuli nakrájenou na půlkolečka

8 středně velkých brambor oloupaných a nakrájených na plátky

1 středně velkou cuketu rozkrájenou na kousky

sůl

čerstvě mletý pepř

 

BEŠAMEL

50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml studeného mléka
1 bobkový list
špetku nastrouhaného muškátového oříšku
sůl
čerstvě mletý pepř

 

Postup:

  1. V nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem. Zprudka na nich opečte cibuli. Po chvilce přidejte brambory a restujte je do světle hnědé barvy.

  2. Po 5 minutách přihoďte do pánve cuketu a opékejte ji také asi 5 minut. Osolte a opepřete.

  3. Rozehřejte si troubu na 200´C.
  4. Uvařte si v rendlíku bešamelovou omáčku. Rozehřejte máslo, zasypte ho moukou a vytvořte jíšku. Za stálého míchání postupně a opravdu pomalu přilévejte hodně studené mléko. Pokud ho nalijete najednou, v životě nevytvoříte sametový bešamel. Já míchám pomocí metličky. Pozor na připálení. Až bude všechno mléko v rendlíku, stáhněte plamen na minimum, vhoďte bobkový list, osolte, opepřete a nastrouhejte muškátový oříšek. Míchejte do zhoustnutí. Pokud bude směs příliš hustá, přilijte klidně ještě trošku mléka. Pomaličku vařte 2 minuty a pak vyjměte bobkový list.
  5. Buď jednu středně velkou zapékací formu nebo do 2 menší vymažte máslem. Čeká vás vrstvení. Na dno přijde bramborovo – cuketová směs, poté bešamel, opět brambory s cuketou a bešamel. Nakonec nastrouhejte nahoru parmazán a vložte formu (formičky) do trouby. Pečte dozlatova 25 minut.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky