Pečený květák s omáčkou Teriyaki

Překvapivé a úchvatné spojení...

6 srpna, 2019

Milovnící vegetariánské a asijské kuchyně, zbystřete! Tento recept jsem objevila na internetové stránce Prima Fresh a zaujal mě okamžitě. Jen jsem si ho trochu upravila. Byla jsem zvědavá, jak spolu bude fungovat květák a japonská omáčka, kterou miluji k masu. Jestli to zkusíte, budete příjemně překvapeni jako já. Ta chuť je prostě báječná!

 

 

PEČENÝ KVĚTÁK S OMÁČKOU TERIYAKI

Doba přípravy: 30 min.

Doba pečení + vaření: 35 min.

 

 

 

Na 4 porce budete potřebovat:

1 květák omytý a rozebraný na růžičky

 

TĚSTÍČKO:

¾ hrnku rýžové mouky

2 lžíce kukuřičného škrobu

½ hrnku ledové vody

1 vejce

2 lžíce opražených sezamových semínek

1 lžíce sezamového oleje

sůl

 

OMÁČKA:

100 ml Teriyaki omáčky (Kikkoman)

3 lžíce sójové omáčky

2 lžíce sezamového oleje

2 lžíce opražených sezamových semínek

2 prolisované stroužky česneku

2 cm oloupaného a nastrouhaného zázvoru

1 lžičku medu

1 lžičku chilli pasty

 

K PODÁVÁNÍ:

uvařenou rýži

2 stonky jarní cibulky pokrájené na kolečka

2 lžíce sezamových semínek

 

 

 

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 220´C a připravte si plech, který vyložíte pečicím papírem.
  2. Opražte nasucho sezamová semínka – celkem 6 lžic. 2 budete potřebovat na těstíčko, 2 do omáčky a 2 k podávání.
  3. Do mísy nasypejte všechny přísady na těstíčko, přidejte opražená semínka a vyšlehejte metličkou dohladka.

  4. Květákové růžičky obalte v těstíčku a skládejte na plech. Ten poté vsuňte do trouby a pečte květák 15 minut. Poté růžičky otočte a dopečte dalších 15 minut.

  5. Mezitím si připravte omáčku. Vymíchejte v misce Teriyaki omáčku, sójovou omáčkou, sezamový olej, semínka, prolisovaný česnek a zázvor. Nakonec přimíchejte med a chilli pastu. Omáčku vlijte na velkou hlubokou pánev. Přiveďte ji k varu a nechejte 2 minuty probublávat do zhoustnutí.

     

  6. Opečený květák přemístěte do pánve s omáčkou. Opět zapněte plotnu. Promíchávejte květák s omáčkou tak dlouho, dokud se celý neobalí. Omáčka začne karamelizovat.
  7. A jde se na podávání. Na talíř naservírujte rýži, na ni přijde květák a celou tu dobrotu zasypejte jarní cibulkou a opraženými semínky sezamu.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky