Pečený květák s omáčkou Teriyaki
Překvapivé a úchvatné spojení...
6 srpna, 2019
Milovnící vegetariánské a asijské kuchyně, zbystřete! Tento recept jsem objevila na internetové stránce Prima Fresh a zaujal mě okamžitě. Jen jsem si ho trochu upravila. Byla jsem zvědavá, jak spolu bude fungovat květák a japonská omáčka, kterou miluji k masu. Jestli to zkusíte, budete příjemně překvapeni jako já. Ta chuť je prostě báječná!
PEČENÝ KVĚTÁK S OMÁČKOU TERIYAKI
Doba přípravy: 30 min.
Doba pečení + vaření: 35 min.
Na 4 porce budete potřebovat:
1 květák omytý a rozebraný na růžičky
TĚSTÍČKO:
¾ hrnku rýžové mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu
½ hrnku ledové vody
1 vejce
2 lžíce opražených sezamových semínek
1 lžíce sezamového oleje
sůl
OMÁČKA:
100 ml Teriyaki omáčky (Kikkoman)
3 lžíce sójové omáčky
2 lžíce sezamového oleje
2 lžíce opražených sezamových semínek
2 prolisované stroužky česneku
2 cm oloupaného a nastrouhaného zázvoru
1 lžičku medu
1 lžičku chilli pasty
K PODÁVÁNÍ:
uvařenou rýži
2 stonky jarní cibulky pokrájené na kolečka
2 lžíce sezamových semínek
Postup:
- Předehřejte troubu na 220´C a připravte si plech, který vyložíte pečicím papírem.
- Opražte nasucho sezamová semínka – celkem 6 lžic. 2 budete potřebovat na těstíčko, 2 do omáčky a 2 k podávání.
- Do mísy nasypejte všechny přísady na těstíčko, přidejte opražená semínka a vyšlehejte metličkou dohladka.
- Květákové růžičky obalte v těstíčku a skládejte na plech. Ten poté vsuňte do trouby a pečte květák 15 minut. Poté růžičky otočte a dopečte dalších 15 minut.
- Mezitím si připravte omáčku. Vymíchejte v misce Teriyaki omáčku, sójovou omáčkou, sezamový olej, semínka, prolisovaný česnek a zázvor. Nakonec přimíchejte med a chilli pastu. Omáčku vlijte na velkou hlubokou pánev. Přiveďte ji k varu a nechejte 2 minuty probublávat do zhoustnutí.
- Opečený květák přemístěte do pánve s omáčkou. Opět zapněte plotnu. Promíchávejte květák s omáčkou tak dlouho, dokud se celý neobalí. Omáčka začne karamelizovat.
- A jde se na podávání. Na talíř naservírujte rýži, na ni přijde květák a celou tu dobrotu zasypejte jarní cibulkou a opraženými semínky sezamu.
Napsat komentář