Drobenkový meruňkový koláč

Voňavé léto doma...

1 srpna, 2019

Není nad čerstvé meruňky. Tolik možností nám nabízejí, tolik koláčů se z nich dá upéct! Přináším vám recept, který jsem našla na jiném blogu. Udělala jsem jen drobné úpravy. Skvělá kombinace šťavnatého ovoce, smetanové náplně a křupavé drobenky vám bude určitě chutnat.

 

 

DROBENKOVÝ MERUŇKOVÝ KOLÁČ

 

Doba přípravy:  30 min.

Doba pečení: 20 + 30 min.

 

 

 

 

Ingredience:

 

500 g meruněk (váha před vypeckováním)

TĚSTO:

200 g hladké mouky
100 g cukru krupice
1 lžička prášku do pečiva
100 g másla

 

NÁPLŇ:

200 ml smetany ke šlehání
120 ml bílého jogurtu
2 vejce
60 g třtinového cukru

1 lžička vanilkové pasty (Dr. Oetker) nebo vanilkového extraktu

 

 

DROBENKA:

120 g polohrubé mouky
60 g cukru krupice
60 g másla
1/2 lžičky skořice

 

 

Postup:

  1. Meruňky vypeckujte a nakrájejte na kostičky. Troubu si rozehřejte na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
  2. V robotu nebo ručně vypracujte jemnou drobenku z mouky, cukru, prášku do pečiva a nasekaného másla.
  3. Velkou dortovou formu vymažte máslem a vysypejte krupicí či moukou, nebo ji vyložte kulatým pečicím papírem. Nasypejte do ní dvě třetiny těsta a upěchujte je rukou.

  4. Na těsto vyskládejte meruňky – slupkou dolů. Zasypejte je zbylou třetinou těsta. Formu vložte do trouby a předpečte koláč 20 minut.

  5. Mezitím si připravte náplň. Smetanu, jogurt, vejce, cukr a vanilku vyšlehejte metlou v hladký krém.

  6. A nyní je na řadě drobenka. Prsty ji vypracujte z mouky, cukru, másla a skořice. Předpečený koláč vyjměte po 20 minutách z trouby, nalijte do formy náplň a nasypejte drobenku.

  7. Vraťte do trouby a pečte ještě 30 minut. Po dokončení pootevřete troubu a koláč v ní ještě nechejte půl hodinky odpočívat.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky