Drobenkový meruňkový koláč
Voňavé léto doma...
1 srpna, 2019
Není nad čerstvé meruňky. Tolik možností nám nabízejí, tolik koláčů se z nich dá upéct! Přináším vám recept, který jsem našla na jiném blogu. Udělala jsem jen drobné úpravy. Skvělá kombinace šťavnatého ovoce, smetanové náplně a křupavé drobenky vám bude určitě chutnat.
DROBENKOVÝ MERUŇKOVÝ KOLÁČ
Doba přípravy: 30 min.
Doba pečení: 20 + 30 min.
Ingredience:
500 g meruněk (váha před vypeckováním)
TĚSTO:
200 g hladké mouky
100 g cukru krupice
1 lžička prášku do pečiva
100 g másla
NÁPLŇ:
200 ml smetany ke šlehání
120 ml bílého jogurtu
2 vejce
60 g třtinového cukru
1 lžička vanilkové pasty (Dr. Oetker) nebo vanilkového extraktu
DROBENKA:
120 g polohrubé mouky
60 g cukru krupice
60 g másla
1/2 lžičky skořice
Postup:
- Meruňky vypeckujte a nakrájejte na kostičky. Troubu si rozehřejte na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
- V robotu nebo ručně vypracujte jemnou drobenku z mouky, cukru, prášku do pečiva a nasekaného másla.
- Velkou dortovou formu vymažte máslem a vysypejte krupicí či moukou, nebo ji vyložte kulatým pečicím papírem. Nasypejte do ní dvě třetiny těsta a upěchujte je rukou.
- Na těsto vyskládejte meruňky – slupkou dolů. Zasypejte je zbylou třetinou těsta. Formu vložte do trouby a předpečte koláč 20 minut.
- Mezitím si připravte náplň. Smetanu, jogurt, vejce, cukr a vanilku vyšlehejte metlou v hladký krém.
- A nyní je na řadě drobenka. Prsty ji vypracujte z mouky, cukru, másla a skořice. Předpečený koláč vyjměte po 20 minutách z trouby, nalijte do formy náplň a nasypejte drobenku.
- Vraťte do trouby a pečte ještě 30 minut. Po dokončení pootevřete troubu a koláč v ní ještě nechejte půl hodinky odpočívat.
Leave a Reply