Rybízovo – vanilková bábovka
Báječné letní osvěžení...
19 července, 2019
Rybízové moučníky jsou výborné i proto, že jsou šťavnaté a osvěžující. Často peču různé koláče nebo buchty na plech, poprvé jsem podle jednoho německého receptu zkusila bábovku. Trochu jsem recept jen upravila. Chuť byla výborná a všichni bábovku moc chválili. Byla krásně vláčná a jemná.
RYBÍZOVÁ BÁBOVKA
Doba přípravy: 30 min.
Doba pečení: cca. 60 min.
Ingredience:
220 g másla
220 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžíce vanilkové pasty (Dr. Oetker) nebo ½ lahvičky vanilkového aroma)
2 lžíce rumu
4 žloutky
250 ml smetany ke šlehání
350 g hladké mouky
1 balíček vanilkového pudingu
1 kypřící prášek
sníh ze 4 bílků
300 g kuliček červeného rybízu
1 lžíce hladké mouky
máslo a strouhanka (nebo krupice) na vymazání a vysypání formy
Postup:
- Máslo s oběma cukry, vanilkou a rumem vyšlehejte do pěny.
- Vmíchejte žloutky – postupně jeden po druhém. Poté vlijte smetanu.
- Troubu rozehřejte na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
- Do těsta nyní přijde prosátá mouka, kypřící prášek a vanilkový puding. Vypracujte hladké těsto. Poté do něj opatrně ručně vmíchejte sníh, dokud se vše nespojí.
- Rybíz poprašte moukou (nebude se při pečení propadat) a vmíchejte ho do těsta.
- Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou nebo krupicí. Pak do ní nalijte rovnoměrně těsto. Přikryjte formu alobalem.
- Pečte bábovku 45 minut zakrytou, na posledních 15 minut ji odkryjte. Kontrolujte ke konci, jestli už není hotová. Poznáte to pomocí špejle. Když ji zapíchnete do středu a vytáhnete bez drobečků, je upečená.
Napsat komentář