Rybízovo – vanilková bábovka

Báječné letní osvěžení...

19 července, 2019

Rybízové moučníky jsou výborné i proto, že jsou šťavnaté a osvěžující. Často peču různé koláče nebo buchty na plech, poprvé jsem podle jednoho německého receptu zkusila bábovku. Trochu jsem recept jen upravila.  Chuť byla výborná a všichni bábovku moc chválili. Byla krásně vláčná a jemná.

 

 

RYBÍZOVÁ BÁBOVKA

Doba přípravy: 30 min.

Doba pečení: cca. 60 min.

 

Ingredience:

220 g másla

220 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

1 lžíce vanilkové pasty (Dr. Oetker) nebo ½ lahvičky vanilkového aroma)

2 lžíce rumu

4 žloutky

250 ml smetany ke šlehání

350 g hladké mouky

1 balíček vanilkového pudingu

1 kypřící prášek

sníh ze 4 bílků

 

300 g kuliček červeného rybízu

1 lžíce hladké mouky

 

máslo a strouhanka (nebo krupice) na vymazání a vysypání formy

 

 

Postup:

  1. Máslo s oběma cukry, vanilkou a rumem vyšlehejte do pěny.
  2. Vmíchejte žloutky – postupně jeden po druhém. Poté vlijte smetanu.
  3. Troubu rozehřejte na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
  4. Do těsta nyní přijde prosátá mouka, kypřící prášek a vanilkový puding. Vypracujte hladké těsto. Poté do něj opatrně ručně vmíchejte sníh, dokud se vše nespojí.
  5. Rybíz poprašte moukou (nebude se při pečení propadat) a vmíchejte ho do těsta.
  6. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou nebo krupicí. Pak do ní nalijte rovnoměrně těsto. Přikryjte formu alobalem.
  7. Pečte bábovku 45 minut zakrytou, na posledních 15 minut ji odkryjte. Kontrolujte ke konci, jestli už není hotová. Poznáte to pomocí špejle. Když ji zapíchnete do středu a vytáhnete bez drobečků, je upečená.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky