Medovník

Medová slast a váš zaručený úspěch...

2 července, 2019

Dětmi milovaný, těmi, co ho pečou poprvé, obávaný. Přesvědčím vás, že strach není na místě! Medovník byl na přání mého synka k narozeninám. Co bych pro jeho krásné oči neudělala? Dnes už vím, že ho budu péci častěji. Podle tohoto receptu. Přiznám se, že běžně v internetových receptech nehledám, pokud nejde o konkrétní blogy. Tentokrát jsem to riskla vzhledem k recenzím a nelituji. Pro vás recept sepíšu přehledněji, ať vám to jde rychleji a lépe od ruky, než to šlo mně.

Medovník se skládá z 5 placek, sirupu, náplně a posypu.

♥ Přípravu si naplánujte na den předem. Medovník potřebuje odležet!

 

 

MEDOVNÍK

Doba přípravy: 60 min. (cca. 30 min. předem a 30 min. k dokončení)

Doba pečení: cca. 30 min.

 

 

Ingredience:

TĚSTO NA PLACKY:

180 g másla

180 g cukru moučka

1 vejce

6 lžic medu

4 lžíce smetany

450 g hladké mouky

1,5 lžičky jedlé sody

1 lžička kakaa

 

NÁPLŇ:

70 g mletých vlašských ořechů

200 g másla

1 Salko karamel

 

SIRUP:

150 ml uvařené vody

2,5 lžíce cukru krupice

50 ml rumu

 

 

POSYP:

30 g nadrobno nasekaných vlašských ořechů

50 g rozdrceného zbylého upečeného těsta

(obojí jsem rozdrtila společně v uzavřeném sáčku paličkou na maso)

 

 

Postup:

  1. Nalijte vodu do kastrůlku a na něj posaďte misku. Přiveďte k varu a v misce tak nad párou vyšlehejte máslo s cukrem a medem, vajíčkem a smetanou. Vznikne vám po chvíli jemný řidší krém.
  2. Do jiné mísy prosejte mouku. Přisypte jedlou sodu a kakao a vmíchejte teplý krém. Vypracujte těsto, jde to snadno. Na pomoučeném válu vytvořte váleček a rozdělte ho na 5 stejných dílů. Nechejte 5 minut odpočívat.

  3. Připravte si 5 pečicích papírů, na které budete postupně dávat vyválené placky a péct je. Rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
  4. Každý díl těsta si vyválejte na placku o průměru 22 cm, silnou asi 3 mm. Podsypávejte moukou. Já jsem si pro získání kulatého tvaru pomohla menší dortovou formou. Použila jsem ji jednoduše jako vykrajovátko. Zbylé těsto odkládejte stranou.

  5. Placky pečte jednu po druhé 4 – 5 minut do lehce zlatavé barvy.  Těsto, které vám zbylo z vykrajování, vyválejte ještě do jedné placky, na tvaru už nezáleží. Tu také nakonec upečte. Část z ní použijete na posyp, zbytek si můžete sníst jen tak. Placky nechejte vychladnout.
  6. Mezitím si připravte náplň. Karamelové Salko vyšlehejte ručním mixérem s máslem a vmíchejte ořechy.
  7. Teď je na řadě sirup. Převařte vodu a smíchejte ji s cukrem a rumem.
  8. Čeká nás vrstvení placek, sirupu a náplně. Vždy po 5 dílech.
  9. Připravte si podnos, na kterém budete medovník vrstvit. První placku na něj položte a potřete ji důkladně částí sirupu. Pokud se vám zdá, že na sebe sirup nabaluje povrch placky, ničemu to nevadí. Vše se vsákne. Nyní natřete na placku část náplně.
  10. Každou další placku teď budete sirupem potírat z obou stran. Postup je pak stejný. Nakonec potřete horní placku a boky medovníku zbytkem krému a zasypejte ho celý rozdrcenou částí zbylé upečené placky a nasekanými ořechy.

  11. Medovník vložte do chladničky a podávejte ho další den krásně ztuhlý a rozleželý.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky