Medovník
Medová slast a váš zaručený úspěch...
2 července, 2019
Dětmi milovaný, těmi, co ho pečou poprvé, obávaný. Přesvědčím vás, že strach není na místě! Medovník byl na přání mého synka k narozeninám. Co bych pro jeho krásné oči neudělala? Dnes už vím, že ho budu péci častěji. Podle tohoto receptu. Přiznám se, že běžně v internetových receptech nehledám, pokud nejde o konkrétní blogy. Tentokrát jsem to riskla vzhledem k recenzím a nelituji. Pro vás recept sepíšu přehledněji, ať vám to jde rychleji a lépe od ruky, než to šlo mně.
♥ Medovník se skládá z 5 placek, sirupu, náplně a posypu.
♥ Přípravu si naplánujte na den předem. Medovník potřebuje odležet!
MEDOVNÍK
Doba přípravy: 60 min. (cca. 30 min. předem a 30 min. k dokončení)
Doba pečení: cca. 30 min.
Ingredience:
TĚSTO NA PLACKY:
180 g másla
180 g cukru moučka
1 vejce
6 lžic medu
4 lžíce smetany
450 g hladké mouky
1,5 lžičky jedlé sody
1 lžička kakaa
NÁPLŇ:
70 g mletých vlašských ořechů
200 g másla
1 Salko karamel
SIRUP:
150 ml uvařené vody
2,5 lžíce cukru krupice
50 ml rumu
POSYP:
30 g nadrobno nasekaných vlašských ořechů
50 g rozdrceného zbylého upečeného těsta
(obojí jsem rozdrtila společně v uzavřeném sáčku paličkou na maso)
Postup:
- Nalijte vodu do kastrůlku a na něj posaďte misku. Přiveďte k varu a v misce tak nad párou vyšlehejte máslo s cukrem a medem, vajíčkem a smetanou. Vznikne vám po chvíli jemný řidší krém.
- Do jiné mísy prosejte mouku. Přisypte jedlou sodu a kakao a vmíchejte teplý krém. Vypracujte těsto, jde to snadno. Na pomoučeném válu vytvořte váleček a rozdělte ho na 5 stejných dílů. Nechejte 5 minut odpočívat.
- Připravte si 5 pečicích papírů, na které budete postupně dávat vyválené placky a péct je. Rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
- Každý díl těsta si vyválejte na placku o průměru 22 cm, silnou asi 3 mm. Podsypávejte moukou. Já jsem si pro získání kulatého tvaru pomohla menší dortovou formou. Použila jsem ji jednoduše jako vykrajovátko. Zbylé těsto odkládejte stranou.
- Placky pečte jednu po druhé 4 – 5 minut do lehce zlatavé barvy. Těsto, které vám zbylo z vykrajování, vyválejte ještě do jedné placky, na tvaru už nezáleží. Tu také nakonec upečte. Část z ní použijete na posyp, zbytek si můžete sníst jen tak. Placky nechejte vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň. Karamelové Salko vyšlehejte ručním mixérem s máslem a vmíchejte ořechy.
- Teď je na řadě sirup. Převařte vodu a smíchejte ji s cukrem a rumem.
- Čeká nás vrstvení placek, sirupu a náplně. Vždy po 5 dílech.
- Připravte si podnos, na kterém budete medovník vrstvit. První placku na něj položte a potřete ji důkladně částí sirupu. Pokud se vám zdá, že na sebe sirup nabaluje povrch placky, ničemu to nevadí. Vše se vsákne. Nyní natřete na placku část náplně.
- Každou další placku teď budete sirupem potírat z obou stran. Postup je pak stejný. Nakonec potřete horní placku a boky medovníku zbytkem krému a zasypejte ho celý rozdrcenou částí zbylé upečené placky a nasekanými ořechy.
- Medovník vložte do chladničky a podávejte ho další den krásně ztuhlý a rozleželý.
Napsat komentář