Hráškový krém
Dokonalé pohlazení...
25 dubna, 2019
Jestli moje děti milují nějakou polévku, pak je to hrášková. Musí být tak hustá, že se do ní lžíce zaboří, ale zároveň jemná a osvěžující. Tentokrát jsem ji ozvláštnila vínem, které zafungovalo skvěle. Výsledná chuť byla prostě skvělá.
♥ K podávání je úžasná slanina, kterou bohužel nemám na fotce, ale přimyslete si ji, prosím a rozhodně na ni nezapomeňte.
HRÁŠKOVÝ KRÉM
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 20 min.
Na 8 porcí potřebujete:
1 lžíci olivového oleje
1 lžíci másla
1 velkou cibuli pokrájenou nadrobno
2 stroužky česneku nasekané na kousky
1 kg co nejlepšího mraženého hrášku
200 ml bílého vína
1,5 l vývaru
6 plátků slaniny
150 ml smetany ke šlehání
hrst čerstvé máty
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- V kastrolu nechejte rozehřát máslo s olivovým olejem a nechejte na nich zesklovatět cibuli. Poté přihoďte česnek a asi minutu restujte.
- Na základ nasypejte hrášek a míchejte ho, dokud se všechen neobalí tukem s cibulí a česnekem.
- Zalijte hrášek vínem a čekejte, než se polovina odpaří. Promíchávejte. Poté nalijte do kastrolu vývar. Ztlumte teplotu a pod pokličkou zvolna vařte 20 minut.
- Mezitím nakrájejte slaninu na proužky a nasucho ji opečte na pánvičce dokřupava.
- Do polévky přihoďte mátu, nalijte smetanu a tyčovým mixérem ji rozmixujte dohladka.
- Podávejte polévku s opečenou slaninou, pár kapkami smetany a lístky máty. Pomelte na ni čerstvý pepř.
Napsat komentář