Pórkový quiche (slaný koláč)
Geniální pochoutka na tolik způsobů...
5 dubna, 2019
Já mám tak ráda slané quiche, že bych je mohla jíst pořád. Nejraději je mám teplé, čerstvě vytažené z trouby. Nejedla jsem lepší korpus než ten podle slavné Francouzky Julie Child, jejíž kuchařku vlastním, a proto se v mých receptech objevuje tento recept na těsto již poněkolikáté. Náplň vás dnes však čeká nová.
PÓRKOVÝ QUICHE (SLANÝ KOLÁČ)
Doba přípravy: 40 min.
Doba pečení: 30 min.
Ingredience:
TĚSTO:
280 g hladké mouky
1 lžička soli
¼ lžičky cukru
170 g studeného másla nasekaného na cca. centimetrové kousky
4 lžíce olivového oleje
1/3 hrnku ledové vody
NÁPLŇ:
1 lžíce másla
1 cibule pokrájená na tenké proužky
1 pórek pokrájený na kolečka
½ červené papriky nakrájené na malé kostičky
250 g sýru ricotta
100 g zakysané smetany
3 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř
hrst nasekaných čerstvých bylinek (pažitka, medvědí česnek, petrželka)
máslo na vymazání formy
Postup:
- Nejdříve si připravte těsto. Pokud jej budete připravovat ručně, pracujte velmi rychle, abyste příliš nezahřáli máslo. V robotu bude těsto raz dva. Všechny suroviny smíchejte hodně rychle a na konci přilijte ledovou vodu. Ještě prohněťte – opět rychle a vytvořte z těsta kouli. Těsto by nemělo lepit a hotové je tehdy, když začíná tuhnout. Zabalte ho do fólie a vložte na půl hodiny do chladu.
- Mezitím si připravte náplň. V pánvi restujte 3 minuty na rozehřátém másle cibuli s pórkem a paprikou.
- V míse rozšlehejte ricottu, zakysanou smetanu a vejce, přidejte bylinky, osolte a opepřete.
- Troubu rozehřejte na 200´C, horkovzdušnou na 180´C.
- Kulatou koláčovou formu vymažte pečlivě máslem. Těsto vyválejte na kruh větší než je forma. Poté ho do ní přesuňte. Přebytky těsta přehněte přes okraje a upevněte. Dno propíchejte vidličkou.
- Na těsto naneste orestovanou zeleninu a tu poté zalijte ricottovou směsí.
- Koláč vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut. Povrch ke konci začne zlátnout.
Napsat komentář