Pórkový quiche (slaný koláč)

Geniální pochoutka na tolik způsobů...

5 dubna, 2019

Já mám tak ráda slané quiche, že bych je mohla jíst pořád. Nejraději je mám teplé, čerstvě vytažené z trouby. Nejedla jsem lepší korpus než ten podle slavné Francouzky Julie Child, jejíž kuchařku vlastním, a proto se v mých receptech objevuje tento recept na těsto již poněkolikáté. Náplň vás dnes však čeká nová.

 

 

PÓRKOVÝ QUICHE (SLANÝ KOLÁČ)

Doba přípravy: 40 min.

Doba pečení: 30 min.

 

Ingredience:

 

TĚSTO:

280 g hladké mouky

1 lžička soli

¼ lžičky cukru

170 g studeného másla nasekaného na cca. centimetrové kousky

4 lžíce olivového oleje

1/3 hrnku ledové vody

 

NÁPLŇ:

1 lžíce másla

1 cibule pokrájená na tenké proužky

1 pórek pokrájený na kolečka

½ červené papriky nakrájené na malé kostičky

250 g sýru ricotta

100 g zakysané smetany

3 vejce

sůl

čerstvě mletý pepř

hrst nasekaných čerstvých bylinek (pažitka, medvědí česnek, petrželka)

 

máslo na vymazání formy

 

 

Postup:

  1. Nejdříve si připravte těsto. Pokud jej budete připravovat ručně, pracujte velmi rychle, abyste příliš nezahřáli máslo. V robotu bude těsto raz dva. Všechny suroviny smíchejte hodně rychle a na konci přilijte ledovou vodu. Ještě prohněťte – opět rychle a vytvořte z těsta kouli. Těsto by nemělo lepit a hotové je tehdy, když začíná tuhnout. Zabalte ho do fólie a vložte na půl hodiny do chladu.
  2. Mezitím si připravte náplň. V pánvi restujte 3 minuty na rozehřátém másle cibuli s pórkem a paprikou.

  3. V míse rozšlehejte ricottu, zakysanou smetanu a vejce, přidejte bylinky, osolte a opepřete.

  4. Troubu rozehřejte na 200´C, horkovzdušnou na 180´C.
  5. Kulatou koláčovou formu vymažte pečlivě máslem. Těsto vyválejte na kruh větší než je forma. Poté ho do ní přesuňte. Přebytky těsta přehněte přes okraje a upevněte. Dno propíchejte vidličkou.

  6. Na těsto naneste orestovanou zeleninu a tu poté zalijte ricottovou směsí.

  7. Koláč vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut. Povrch ke konci začne zlátnout.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky