Jarní zeleninová polévka
Jarní příval energie...
21 března, 2019
Tahle zdánlivě obyčejná polévka měla u nás doma takový úspěch, že zmizela během jedné večeře. Všichni si přidali. Dcerka ji měla přecezenou a musela jsem jí uvařit nudle, ale i to se počítá. A tajné ingredience? Žádné. Jen čerstvá zelenina a špetka lásky.
JARNÍ ZELENINOVÁ POLÉVKA
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 25 min.
Ingredience:
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 cibule pokrájená nadrobno
2 stroužky česneku nasekané nadrobno
½ květáku rozebraného na růžičky
1 velká mrkev pokrájená na poloviční kolečka
1 petržel pokrájená na čtvrtky koleček
¼ velkého pórku nakrájeného na kolečka
2 menší brambory pokrájené na malé kostičky
1, 2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
¼ celeru
větvička libečku
1 stonek jarní cibulky pokrájený na kolečka
sůl
čerstvě mletý pepř
čerstvé bylinky k podávání
Postup:
- V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem a pak na ně vhoďte cibuli. Nechte ji zesklovatět a přidejte česnek.
- Chvíli restujte a pak na základ hoďte květák, mrkev, petržel, pórek a brambory. Opékejte asi 2 minuty a zalijte vývarem. Vložte celer vcelku a větvičku libečku. Přikryjte polévku pokličkou a vařte při mírné teplotě 20 minut.
- Před koncem dle chuti osolte, lehce opepřete a přidejte jarní cibulku. Šťouchadlem na brambory zeleninu v polévce pomačkejte. Podávejte s čerstvými bylinkami – pažitkou, medvědím česnekem, libečkem, petrželkou….
Napsat komentář