Bábovka s jablky a čokoládou

Výjimečná, vláčná s nebeskou chutí...

25 února, 2019

Bábovka je jedním z nejoblíbenějších moučníků. Pokud jste zvyklí péct jeden, dva druhy, jsem si jistá, že až vyzkoušíte tenhle recept, hned vám do repertoáru přibude další kousek. Bábovka je vláčná, výrazná a zároveň jemná.

 

 

BÁBOVKA S ČOKOLÁDOU A JABLKY

Doba přípravy: 30 min.

Doba pečení: cca. 55 min.

 

Ingredience:

250 g másla

100 g moučkového cukru

100 g třtinového cukru

4 žloutky

250 g polohrubé mouky

½ balíčku kypřicího prášku

1 vanilkový cukr

4 lžíce citrónového likéru (Limoncello) nebo klidně rumu

sníh ze 4 bílků

80 g nastrouhané kvalitní 70% čokolády (já mám nejraději Lindt)

2 nastrouhaná aromatická jablka

 

máslo a strouhanka k vymazání a vysypání formy

moučkový cukr na poprášení

 

 

Postup:

  1. Máslo vyšlehejte s oběma cukry do světlé pěny. Já používám kuchyňský robot. Postačí vám i ruční mixér. Poté přidejte žloutky a znovu chvíli šlehejte.
  2. Přidejte mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr a likér či rum. Poté vmíchejte opatrně a zlehka sníh.
  3. Troubu si rozehřejte na 170´C, horkovzdušnou na 150´C.
  4. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Do jedné vmíchejte nastrouhanou čokoládu a do druhé nastrouhaná jablka.
  5. Formu na bábovku vymažte pečlivě máslem a vysypejte strouhankou. Nalijte do ní světlou polovinu těsta a na ni potom čokoládovou.
  6. Bábovku pečte asi 55 minut. Ke konci ji kontrolujte pomocí špejle, každá trouba peče jinak.
  7. Upečenou bábovku nechejte vychladnout, vyklopte a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky