Bábovka s jablky a čokoládou
Výjimečná, vláčná s nebeskou chutí...
25 února, 2019
Bábovka je jedním z nejoblíbenějších moučníků. Pokud jste zvyklí péct jeden, dva druhy, jsem si jistá, že až vyzkoušíte tenhle recept, hned vám do repertoáru přibude další kousek. Bábovka je vláčná, výrazná a zároveň jemná.
BÁBOVKA S ČOKOLÁDOU A JABLKY
Doba přípravy: 30 min.
Doba pečení: cca. 55 min.
Ingredience:
250 g másla
100 g moučkového cukru
100 g třtinového cukru
4 žloutky
250 g polohrubé mouky
½ balíčku kypřicího prášku
1 vanilkový cukr
4 lžíce citrónového likéru (Limoncello) nebo klidně rumu
sníh ze 4 bílků
80 g nastrouhané kvalitní 70% čokolády (já mám nejraději Lindt)
2 nastrouhaná aromatická jablka
máslo a strouhanka k vymazání a vysypání formy
moučkový cukr na poprášení
Postup:
- Máslo vyšlehejte s oběma cukry do světlé pěny. Já používám kuchyňský robot. Postačí vám i ruční mixér. Poté přidejte žloutky a znovu chvíli šlehejte.
- Přidejte mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr a likér či rum. Poté vmíchejte opatrně a zlehka sníh.
- Troubu si rozehřejte na 170´C, horkovzdušnou na 150´C.
- Těsto rozdělte na dvě poloviny. Do jedné vmíchejte nastrouhanou čokoládu a do druhé nastrouhaná jablka.
- Formu na bábovku vymažte pečlivě máslem a vysypejte strouhankou. Nalijte do ní světlou polovinu těsta a na ni potom čokoládovou.
- Bábovku pečte asi 55 minut. Ke konci ji kontrolujte pomocí špejle, každá trouba peče jinak.
- Upečenou bábovku nechejte vychladnout, vyklopte a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Leave a Reply