Lososový filet s červenou čočkou a bylinkovou omáčkou

Ryba s luštěninami pasuje...

27 ledna, 2019

Pokusila jsem se spojit zdravé se zdravým – tedy rybu s luštěninou. A povedlo se. S výsledkem jsem byla moc spokojená a hlavně mi příprava opět zabrala chvilku. Je to jeden z těch mých receptů, kdy mě nečekaně políbí múza a „už to lítá“. Většinou jsou výsledkem takovéhle rychlovky. 

LOSOSOVÝ FILET S ČERVENOU ČOČKOU A BYLINKOVOU OMÁČKOU

Doba přípravy: 30 min.

Doba vaření: 30 min.

 

 

 

Ingredience pro 2 osoby:

 

ČERVENÁ ČOČKA:

4 hrsti červené čočky

1 lžíce olivového oleje

1 menší cibule nasekaná nadrobno

1 cm zázvoru oloupaného a pokrájeného nadrobno

sůl

vývar na podlití

 

LOSOSOVÝ FILET:

2 filety z lososa s kůží

2 lžíce citrónové šťávy

sůl

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

 

BYLINKOVÁ OMÁČKA:

 

1 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

1 lžíce nasekaného kopru

100 ml mléka

2 lžíce zakysané smetany

50 ml smetany ke šlehání

1 lžíce nasekané pažitky

pár lístků nasekané bazalky

sůl

 

 

 

Postup:

  1. Nejdříve si připravte čočku. Propláchněte ji v sítu a nechejte okapat. V kastrůlku s nepřilnavým dnem rozehřejte olivový olej a nechejte na něm zesklovatět cibulku. Přidejte zázvor, nechejte zavonět a vsypte čočku. Osolte. Chvíli míchejte a podlijte nejlépe vývarem, pokud nemáte při ruce, pak vroucí vodou. Čočka by měla být ponořená. Vařte doměkka.
  2. Rozehřejte si troubu na 160´C. Filety lososa omyjte, osušte, osolte a pokapejte citrónovou šťávou. Na grilovací pánvi rozpalte olivový olej společně s máslem a opékejte lososa kůží dolů 3 minuty. Poté je opatrně otočte a ještě 2 minuty dopékejte. Vložte rybu do trouby. Nejen, že se maso udrží v teple, ale hezky dojde.
  3. Mezitím si připravte rychlou omáčku. Na másle chvilinku opékejte kopr, než zavoní. Vsypte mouku, vytvořte jíšku a zalijte mlékem. Pořádně promíchejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte zakysanou smetanu, sladkou smetanu a pažitku s bazalkou. Osolte.
  4. Uvařenou čočku naservírujte na talíř a přidejte filety lososa, které částečně zalijete bylinkovou omáčkou.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky