Lososový filet s červenou čočkou a bylinkovou omáčkou
Ryba s luštěninami pasuje...
27 ledna, 2019
Pokusila jsem se spojit zdravé se zdravým – tedy rybu s luštěninou. A povedlo se. S výsledkem jsem byla moc spokojená a hlavně mi příprava opět zabrala chvilku. Je to jeden z těch mých receptů, kdy mě nečekaně políbí múza a „už to lítá“. Většinou jsou výsledkem takovéhle rychlovky.
LOSOSOVÝ FILET S ČERVENOU ČOČKOU A BYLINKOVOU OMÁČKOU
Doba přípravy: 30 min.
Doba vaření: 30 min.
Ingredience pro 2 osoby:
ČERVENÁ ČOČKA:
4 hrsti červené čočky
1 lžíce olivového oleje
1 menší cibule nasekaná nadrobno
1 cm zázvoru oloupaného a pokrájeného nadrobno
sůl
vývar na podlití
LOSOSOVÝ FILET:
2 filety z lososa s kůží
2 lžíce citrónové šťávy
sůl
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
BYLINKOVÁ OMÁČKA:
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce nasekaného kopru
100 ml mléka
2 lžíce zakysané smetany
50 ml smetany ke šlehání
1 lžíce nasekané pažitky
pár lístků nasekané bazalky
sůl
Postup:
- Nejdříve si připravte čočku. Propláchněte ji v sítu a nechejte okapat. V kastrůlku s nepřilnavým dnem rozehřejte olivový olej a nechejte na něm zesklovatět cibulku. Přidejte zázvor, nechejte zavonět a vsypte čočku. Osolte. Chvíli míchejte a podlijte nejlépe vývarem, pokud nemáte při ruce, pak vroucí vodou. Čočka by měla být ponořená. Vařte doměkka.
- Rozehřejte si troubu na 160´C. Filety lososa omyjte, osušte, osolte a pokapejte citrónovou šťávou. Na grilovací pánvi rozpalte olivový olej společně s máslem a opékejte lososa kůží dolů 3 minuty. Poté je opatrně otočte a ještě 2 minuty dopékejte. Vložte rybu do trouby. Nejen, že se maso udrží v teple, ale hezky dojde.
- Mezitím si připravte rychlou omáčku. Na másle chvilinku opékejte kopr, než zavoní. Vsypte mouku, vytvořte jíšku a zalijte mlékem. Pořádně promíchejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte zakysanou smetanu, sladkou smetanu a pažitku s bazalkou. Osolte.
- Uvařenou čočku naservírujte na talíř a přidejte filety lososa, které částečně zalijete bylinkovou omáčkou.
Napsat komentář