Slavnostní krůta

Královské pohoštění...

27 prosince, 2018

Málokdy si upečeme jen tak celou krůtu. Svátky jsou ideální příležitostí, obzvlášť, hostíte – li širší okruh rodiny. Nemáte se čeho bát, postup je stejný jako u kuřete, jen potřebujete více času na pečení. Proto si ho dobře naplánujte. Správně upečená krůta je jemná a šťavnatá a výpek ze zeleniny v kombinaci s nádivkou je báječný.

Já jsem slavnostní menu připravovala z francouzské baby krůty.

 

 

SLAVNOSTNÍ KRŮTA

Doba přípravy: 45 min.

Doba pečení: na 1 kg krůty 40 min.

 

Ingredience:

1 krůta

olivový olej na potření

sůl

100 g másla

6 lístků nadrobno pokrájené šalvěje

kůra z 1 citrónu

kůra z 1 pomeranče

 

NÁDIVKA:

3 rohlíky (housky) z předchozího dne

2 lžíce olivového oleje

2 cibule nasekané nadrobno

10 sušených meruněk pokrájených na malé kousky

10 vyloupaných vlašských ořechů posekaných na kousky

lístky ze 6 snítek tymiánu

3 vejce

sůl

čerstvě mletý pepř

 

DO PEKÁČE:

4 lžíce olivového oleje

2 lžíce másla

2 mrkve očištěné a pokrájené na klínky

2 petržele očištěné a pokrájené na klínky

1 celý česnek překrojený podélně napůl

3 větvičky rozmarýnu

 

 

 

 

Postup:

  1. Krůtu omyjte zvenku a zevnitř. Potřete ji olivovým olejem a osolte zevnitř i zvenku. Přesuňte ji do velkého pekáče.
  2. Máslo rozmačkejte s šalvějí, citrónovou a pomerančovou kůrou. Uvolněte kůži na prsou od masa a máslo tam vložte – co nejdál a na co nejvíce míst.

  3. Rozpalte si troubu na 220´C.
  4. Rohlíky nebo housky pokrájejte na drobné kostičky. V pánvičce rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli. Poté přihoďte pečivo, meruňky i ořechy a chvíli restujte. Přesuňte tento základ do mísy, zalijte prošlehanými vejci, přidejte tymián, lehce osolte a opepřete. Nádivku vložte do dutiny krůty.

  5. Pokrájenou kořenovou zeleninu s přepůleným česnekem naházejte do pekáče kolem krůty a zalijte olivovým olejem. Vložte rozmarýn.

  6. Krůtu pečte první dvě hodiny přikrytou alobalem. Průběžně kontrolujte, podlévejte (nejlépe vývarem) a podle potřeby (záleží na velikosti krůty) upravte teplotu. Ke konci odstraňte alobal, krůtu otočte a ještě dopékejte odkrytou při 200´C dozlatova.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky