Slavnostní krůta
Královské pohoštění...
27 prosince, 2018
Málokdy si upečeme jen tak celou krůtu. Svátky jsou ideální příležitostí, obzvlášť, hostíte – li širší okruh rodiny. Nemáte se čeho bát, postup je stejný jako u kuřete, jen potřebujete více času na pečení. Proto si ho dobře naplánujte. Správně upečená krůta je jemná a šťavnatá a výpek ze zeleniny v kombinaci s nádivkou je báječný.
Já jsem slavnostní menu připravovala z francouzské baby krůty.
SLAVNOSTNÍ KRŮTA
Doba přípravy: 45 min.
Doba pečení: na 1 kg krůty 40 min.
Ingredience:
1 krůta
olivový olej na potření
sůl
100 g másla
6 lístků nadrobno pokrájené šalvěje
kůra z 1 citrónu
kůra z 1 pomeranče
NÁDIVKA:
3 rohlíky (housky) z předchozího dne
2 lžíce olivového oleje
2 cibule nasekané nadrobno
10 sušených meruněk pokrájených na malé kousky
10 vyloupaných vlašských ořechů posekaných na kousky
lístky ze 6 snítek tymiánu
3 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř
DO PEKÁČE:
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
2 mrkve očištěné a pokrájené na klínky
2 petržele očištěné a pokrájené na klínky
1 celý česnek překrojený podélně napůl
3 větvičky rozmarýnu
Postup:
- Krůtu omyjte zvenku a zevnitř. Potřete ji olivovým olejem a osolte zevnitř i zvenku. Přesuňte ji do velkého pekáče.
- Máslo rozmačkejte s šalvějí, citrónovou a pomerančovou kůrou. Uvolněte kůži na prsou od masa a máslo tam vložte – co nejdál a na co nejvíce míst.
- Rozpalte si troubu na 220´C.
- Rohlíky nebo housky pokrájejte na drobné kostičky. V pánvičce rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli. Poté přihoďte pečivo, meruňky i ořechy a chvíli restujte. Přesuňte tento základ do mísy, zalijte prošlehanými vejci, přidejte tymián, lehce osolte a opepřete. Nádivku vložte do dutiny krůty.
- Pokrájenou kořenovou zeleninu s přepůleným česnekem naházejte do pekáče kolem krůty a zalijte olivovým olejem. Vložte rozmarýn.
- Krůtu pečte první dvě hodiny přikrytou alobalem. Průběžně kontrolujte, podlévejte (nejlépe vývarem) a podle potřeby (záleží na velikosti krůty) upravte teplotu. Ke konci odstraňte alobal, krůtu otočte a ještě dopékejte odkrytou při 200´C dozlatova.
Napsat komentář