Rybí polévka z kapra

Na štědrovečerní stůl...

22 prosince, 2018

Tradiční štědrovečerní polévku připravuje každá rodina podle svého. Já jsem si také vytvořila svůj recept a jsem s ním moc spokojená. I moje děti, které odmítají ryby, ji mají moc rády. Je jemná jako pohlazení. Oživit ji můžete osmaženými rybičkami z toastového chleba. Ano, je to malinko náročnější práce, ano, budete potřebovat 3 hrnce, ale stojí to za to.

♥ Já kupuji hlavu i vnitřnosti zvlášť, práce je tak jednodušší.

♥ Polévku určitě vařte minimálně den předem, tu nejlepší chuť má až po odležení.

 

 

RYBÍ POLÉVKA Z KAPRA

Doba přípravy: 30 min. + chladnutí + odležení do druhého dne

Doba vaření: 45 min.

 

Na 6 porcí si připravte:

 

ZÁKLADNÍ VÝVAR:

1 kapří hlavu

kousek kapřího filetu

1 velkou neoloupanou cibuli

½ celeru

1 mrkev vcelku

1 petržel vcelku

sůl

vnitřnosti z 1 kapra

 

 

POLÉVKA:

2 lžíce másla

2 mrkve nakrájené na malé kostičky

1 petržel pokrájenou na malé kostičky

¼ celeru nakrájeného na malé kostičky

2 lžíce hladké mouky

4 kuličky nového koření

6 kuliček pepře

2 bobkové listy

špetku muškátového oříšku

1 smetanu ke šlehání

hrst nasekané petrželky k podávání

 

OPEČENÉ RYBIČKY NEBO HOUSTIČKY:

několik toastových chlebů

NEBO

2 housky či rohlíky z předchozího dne nakrájené na malé kostičky

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce másla

 

 

Postup:

  1. Nejdříve si připravte vývar. Kapří hlavu pečlivě omyjte a odstraňte opatrně žábry. Filet taktéž omyjte a vložte ho společně s hlavou do velkého kastrolu. Zalijte vodou. Přidejte cibuli, celer, mrkev a petržel. Osolte, přiveďte k varu a pod pokličkou při mírné teplotě vařte 30 minut.
  2. Mezitím důkladně propláchněte vnitřnosti v jemném sítku a přeberte je – střevní trubici vyhoďte. Nejdůležitější jsou jikry. V malém kastrůlku je povařte asi 15 minut.
  3. Z vývaru vyjměte kapří hlavu a filet. Vývar přeceďte přes to nejjemnější síto, co máte, abyste měli jistotu, že v něm nezůstane žádná malinká kostička. Z hlavy i filetu velice pečlivě oberte maso, které chcete mít v polévce. Přidejte i povařené vnitřnosti. Opět pozor na kostičky. Vývar nechejte vychladnout.
  4. Ve třetím hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nakrájenou mrkev, celer a petržel. Když začnou chytat barvu, zaprašte je moukou a rychle promíchejte. Zalijte vývarem, který jste si připravili.
  5. Vložte i obrané maso a přidejte koření – nejlépe v sítku nebo plátěném pytlíčku, polévku totiž budete mixovat, tak ať koření nemusíte lovit. Polévku přiveďte k varu a pak při mírné teplotě vařte 20 minut. Dochuťte muškátovým oříškem, případně ještě solí.
  6. Nalijte do hrnce smetanu a chopte se tyčového mixéru. Nemusíte polévku mixovat, ale pokud máte děti, je to lepší. Nechte odležet do druhého dne v chladu.
  7. K rybí polévce patří opečená houstička. Mě napadlo vykrájet z toastového chleba rybičky a opéct je stejným způsobem. Na rozehřátém másle a oleji zvolna opečte buď tvary z toastů nebo pokrájené housky / rohlíky. A to dozlatova.

  8. Polévku podávejte s nasekanou čerstvou petrželkou.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky