Rybí polévka z kapra
Na štědrovečerní stůl...
22 prosince, 2018
Tradiční štědrovečerní polévku připravuje každá rodina podle svého. Já jsem si také vytvořila svůj recept a jsem s ním moc spokojená. I moje děti, které odmítají ryby, ji mají moc rády. Je jemná jako pohlazení. Oživit ji můžete osmaženými rybičkami z toastového chleba. Ano, je to malinko náročnější práce, ano, budete potřebovat 3 hrnce, ale stojí to za to.
♥ Já kupuji hlavu i vnitřnosti zvlášť, práce je tak jednodušší.
♥ Polévku určitě vařte minimálně den předem, tu nejlepší chuť má až po odležení.
RYBÍ POLÉVKA Z KAPRA
Doba přípravy: 30 min. + chladnutí + odležení do druhého dne
Doba vaření: 45 min.
Na 6 porcí si připravte:
ZÁKLADNÍ VÝVAR:
1 kapří hlavu
kousek kapřího filetu
1 velkou neoloupanou cibuli
½ celeru
1 mrkev vcelku
1 petržel vcelku
sůl
vnitřnosti z 1 kapra
POLÉVKA:
2 lžíce másla
2 mrkve nakrájené na malé kostičky
1 petržel pokrájenou na malé kostičky
¼ celeru nakrájeného na malé kostičky
2 lžíce hladké mouky
4 kuličky nového koření
6 kuliček pepře
2 bobkové listy
špetku muškátového oříšku
1 smetanu ke šlehání
hrst nasekané petrželky k podávání
OPEČENÉ RYBIČKY NEBO HOUSTIČKY:
několik toastových chlebů
NEBO
2 housky či rohlíky z předchozího dne nakrájené na malé kostičky
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
Postup:
- Nejdříve si připravte vývar. Kapří hlavu pečlivě omyjte a odstraňte opatrně žábry. Filet taktéž omyjte a vložte ho společně s hlavou do velkého kastrolu. Zalijte vodou. Přidejte cibuli, celer, mrkev a petržel. Osolte, přiveďte k varu a pod pokličkou při mírné teplotě vařte 30 minut.
- Mezitím důkladně propláchněte vnitřnosti v jemném sítku a přeberte je – střevní trubici vyhoďte. Nejdůležitější jsou jikry. V malém kastrůlku je povařte asi 15 minut.
- Z vývaru vyjměte kapří hlavu a filet. Vývar přeceďte přes to nejjemnější síto, co máte, abyste měli jistotu, že v něm nezůstane žádná malinká kostička. Z hlavy i filetu velice pečlivě oberte maso, které chcete mít v polévce. Přidejte i povařené vnitřnosti. Opět pozor na kostičky. Vývar nechejte vychladnout.
- Ve třetím hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nakrájenou mrkev, celer a petržel. Když začnou chytat barvu, zaprašte je moukou a rychle promíchejte. Zalijte vývarem, který jste si připravili.
- Vložte i obrané maso a přidejte koření – nejlépe v sítku nebo plátěném pytlíčku, polévku totiž budete mixovat, tak ať koření nemusíte lovit. Polévku přiveďte k varu a pak při mírné teplotě vařte 20 minut. Dochuťte muškátovým oříškem, případně ještě solí.
- Nalijte do hrnce smetanu a chopte se tyčového mixéru. Nemusíte polévku mixovat, ale pokud máte děti, je to lepší. Nechte odležet do druhého dne v chladu.
- K rybí polévce patří opečená houstička. Mě napadlo vykrájet z toastového chleba rybičky a opéct je stejným způsobem. Na rozehřátém másle a oleji zvolna opečte buď tvary z toastů nebo pokrájené housky / rohlíky. A to dozlatova.
- Polévku podávejte s nasekanou čerstvou petrželkou.
Napsat komentář