Vánočka

Co by byly Vánoce bez vánočky...

18 prosince, 2018

Neumím si představit ráno Štědrého dne bez vánočky. Měla by být na stole a provonět celou domácnost. Je poslem Vánoc. Když jsme u té snídaně, já ji miluji s tenkou vrstvou másla. Co rodina, to jiný recept. Já jsem tento kdysi našla na internetu, nebudu se tedy chlubit svým originálem. Každopádně se pod něj podepisuji, vánočka je úžasně lehká, nadýchaná a chutná přesně tak, jak má. Toto těsto používám i na velikonoční mazanec.

♥ Rozinky nepřidávám, vy samozřejmě můžete. O to víc milujeme křupavé mandle. Sepsala jsem vám postup na pletení z 8 copů (ve finále z 9). 

Kynuté těsto můžete připravit i v domácí pekárně. Všechny ingredience vložte do nádoby pekárny a spusťte program ´těsto´.

 

VÁNOČKA

Doba přípravy: cca. 45 min. + 2 x 1 hod. kynutí

Doba pečení: cca. 45 min.

 

Na 1 velkou nebo 2 malé vánočky:

 

50 g čerstvého droždí

500 ml vlažného mléka

200 g moučkového cukru

1 kg hladké mouky

1 balíček vanilkového cukru

150 g sádla

50 g rozpuštěného másla

2 žloutky

10 g soli

1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

kůra z 1 citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)

 

hrst rozinek předem namočených v rumu (nemusí být)

2 bílky na potření

celé vyloupané mandle na ozdobu

 

Postup:

  1. V míse si vytvořte kvásek. Rozdrobte do ní droždí, zalijte troškou mléka a zasypejte 1 lžící cukru. Po chvilce, když vzejde (tvoří se bublinky), přidejte všechny ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto.
  2. Nechejte pod utěrkou kynout hodinu.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rukama ho ještě propracujte, aby se do něj dostal vzduch. Pokud byste ve vánočce chtěli mít rozinky, přidejte je nyní. Hmota musí být ve výsledku hebká na dotek a neměla by lepit.
  4. Těsto nyní rozdělte na 8 stejných dílů. Z těch pak vytvořte bochánky, které vyválíte rukama na stejně dlouhé prameny.
  5. 4 prameny odložte stranou a 4 položte před sebe jeden vedle druhého, roztáhněte je do stran. A jde se zaplétat!
    Předem upozorňuji – prameny neutahujte, zaplétejte volně, aby měly copy prostor ještě nakynout!
  6. POSTUP PLETENÍ:

    SPODNÍ PATRO ZE 4 PRAMENŮ:

Uchopte levý, tedy 1. pramen a překřižte ho přes ten vedlejší po pravé straně, tedy 2.
Nyní uchopte 3. pramen a úplně stejně ho překřižte přes pravý, tedy krajní, 4. pramen.

Prostřední 2 prameny teď překřižte v opačném směru – pravý přes levý, tedy 3. přes 2.
To samé opakujte do zapletení – zase odleva.

Nahoře i dole copy přimáčkněte k sobě, jakoby je zahněte dolů.

 

DRUHÉ PATRO ZE 3 PRAMENŮ:

Zapleťte klasický cop.

Položte 3 prameny vedle sebe, 1. levý pramen překřižte přes 2., tedy prostřední, pak 3. pramen zprava překřižte opět přes 2. prostřední směrem doleva.
To samé opět zopakujte do zapletení. Opět spojte a trochu zahněte.

Nepokládejte ještě na spodní patro!

 

VRCHNÍ PATRO:

Poslední pramen, co zbyl, rozválejte ještě na dva tenké.
Spleťte, vlastně zakruťte je dohromady – jeden přes druhý.
Konce nechejte delší, budete je zahýbat dolů přes celou vánočku.

 

7. SESTAVENÍ VÁNOČKY:

 

Spodní patro vánočky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Hřbetem ruky „projděte“ jemným přitlačováním střed patra po celé délce. Nyní celé patro potřete bílkem smíchaným s 3 lžícemi vody. Je to důležité nejen proto, aby se celá vánočka krásně slepila, bílek zároveň zabrání osychání.

To samé udělejte s prostředním patrem. Rukou jemně přitlačujte prostředek a opět potřete pečlivě bílkem.

Vrchní část z tenkých copů položte nahoru, jemně přimáčkněte. Přečnívající konce
protáhněte a zahněte dolů – každý do jednoho „rohu“  vánočky. Když získáte krásný tvar, klidně trošku na vánočku zatlačte, aby držela hezky pohromadě, neublíží jí to. Je možné i na kraje a doprostřed zapíchnout špejle, abychom si pojistili, že se dílo nerozjede. Zase potřete velice důkladně bílkem. Zapíchejte do vánočky mandle.

8. Vánočku nechejte ještě hodinu kynout. Mezitím si rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.

9. Pečte přibližně 45 minut. Pokud máte pocit, že vánočka rychleji hnědne, přikryjte ji alobalem.

10. Vychladnutou krásku poprašte moučkovým cukrem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky