Alpské cukroví
Vánoce s vůní hor...
12 prosince, 2018
O alpském cukroví jsem slyšela od kamarádky. Našla jsem recept v Apetitu, udělala malé změny a výsledek vám nadšeně přináším. Přemýšlela jsem, odkud se bere ten název, a myslím si, že je to obměna ischlských dortíčků, které jsou v podstatě také alpské.
ALPSKÉ CUKROVÍ
Doba přípravy: 30 min. + cca. 45 min. slepování a natírání
Doba pečení: 1 plech 7 min.
Na 3 plechy (55 tvarů):
NÁPLŇ:
150 g másla (opravdu másla)
150 g cukru moučka
100 g mletých lískových ořechů
10 g vanilkového cukru
TĚSTO:
350 g hladké mouky
100 g cukru moučka
210 g másla nasekaného na kousky
60 g mletých mandlí
25 g kvalitního kakaa
20 g vanilkového cukru
1 vejce
kůra z 1 citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
½ lžičky mleté skořice
3 lžíce smetany ke šlehání
POLEVA:
200 g kvalitní hořké čokolády (já mám nejraději Lindt 70% v kombinaci s 85%)
ozdobné sypání nebo nasekané ořechy, mandle
Postup:
- Nejdříve si připravte náplň. Ručním mixérem vyšlehejte všechny ingredience a vzniklou hmotu uložte do chladničky.
- Těsto vypracujte pomocí robota, případně ručně. Prosejte mouku, napomáhá to k nadýchanému těstu. Přidejte cukr, máslo, mandle, kakao, vanilkový cukr a vejce. Nakonec vmíchejte citrónovou kůru, skořici a smetanu. Vypracujte hladké těsto. Část uložte do chladu, část budete hned zpracovávat.
- Rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C. Vál posypejte moukou a vyválejte na něm část těsta na 0,5 cm silný plát.
Libovolnými formičkami vykrajujte tvary (vždy sudý počet) a pokládejte je plechy vyložené pečicím papírem. Postupně cukroví pečte, každý plech 7 minut.
4. Po vychladnutí natírejte půlky náplní a druhou půlkou cukroví slepte.
5. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a tou cukroví potom potřete. Můžete ozdobit barevným sypáním nebo třeba nasekanými ořechy či mandlemi.
Napsat komentář