Maková srdíčka
Vánoce plné lásky...
4 prosince, 2018
Tohle cukroví nejen krásně vypadá, ale také báječně chutná. Recept pochází z Itálie. Srdíčka jsou slaďoučká, což ocení hlavně děti, ale citrón a malinový džem je krásně osvěží. Příprava je jednoduchá, tak se do nich pusťte!
MAKOVÁ SRDÍČKA
Doba přípravy: 15 min. + 1 hod. odležení + 30 min. vykrajování + 30 min. polévání
Doba pečení: 8 min.
Na 2 plechy (cca. 60 srdíček):
kůra z 1 citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
300 g hladké mouky
75 g mletého máku
200 g moučkového cukru
špetka soli
200 g másla nasekaného na kousky
1 vejce
POLEVA:
70 g moučkového cukru (možná budete přidávat)
šťáva z půlky citrónu
2 lžíce malinového džemu
Postup:
- Citrón omyjte a nastrouhejte z něho kůru. Vymačkejte šťávu a vložte ji do chladu, budete ji potřebovat na polevu.
- Pomocí robota nebo ručním mixérem zpracujte mouku, mák, cukr, sůl, citrónovou kůru, máslo a vejce. Vzniklé těsto prohněťte ještě na pomoučeném válu, zabalte do fólie a vložte na 1 hodinu do chladničky.
- Rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C. Těsto vyválejte na tloušťku 0,5 cm. Různě velkými tvořítky vykrajujte srdíčka a pokládejte je na plechy vyložené pečicím papírem.
- Každý plech pečte cca. 8 minut do mírného zhnědnutí srdíček. Nechejte vychladnout.
- Připravte si polevu. Moučkový cukr vymíchejte postupně dohladka s citrónovou šťávou, kterou jste si odložili. Přidávejte šťávu po lžících, abyste měli pod kontrolou hustotu polevy. Nesmí být moc tekutá. Poté přimíchejte džem. Pokud máte srdíček více (máte je třeba slabší), polevu si postupně přidělávejte. Jednoduše přisypávejte moučkový cukr, přidávejte šťávu a džem.
- Vychladlá srdíčka potřete polevou a nechejte zaschnout.
Leave a Reply