Šunkafleky
Obyčejné, ale tak oblíbené...
17 listopadu, 2018
Jedno z nejobyčejnějších, přesto oblíbených jídel, které známe všichni ze školních jídelen, ale i z domova. Možná je zbytečné recept zveřejňovat, ale věřím, že se mezi vámi najdou i tací, které šunkafleky ještě nikdy nepřipravovali a nejsou si úplně jistí, jak na ně. Také jsem kdysi mezi ně patřila. Někdo říká šunkafleky, někdo šunkofleky. Zajímavé je, že se připravují z uzeného, tak proč šunka..? Já bych je nazvala tedy jinak. Ale vyberte si to svoje.
♥ Moje babička a můj strýček uměli ty nejlepší domácí fleky (a nudle). Pokud nemáte domácí, velice dobré kupované jsou „Babiččiny fleky“.
ŠUNKAFLEKY (ŠUNKOFLEKY)
Doba přípravy: 30 min.
Doba vaření: 5 min.
Doba pečení: 20 min.
Na 4 porce si nachystejte:
1 balení vaječných fleků (330 g)
1 lžíci sádla
200 g libového kvalitního uzeného masa
5 vajec
3 lžíce másla
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Rozehřejte troubu na 200´C.
- Nejdřív si uvařte ve vroucí osolené vodě fleky. Měly by být ´na skus´.
- Mezitím nakrájejte uzené na menší pravidelné kostičky. Ty pak opékejte zvolna na pánvi na sádle 5 minut.
- V misce prošlehejte vejce a lehce je osolte.
- Uvařené fleky přeceďte.
- Do pekáčku dejte máslo a vložte ho na chvíli do vyhřáté trouby, než se rozpustí. Pak pekáček vyndejte a máslo v něm mašlovačkou rozetřete.
- Okapané fleky nasypejte do pekáčku, promíchejte s vejci a uzeným a zasypejte pepřem.
- Vložte do trouby a pokud nemáte rádi křupavý povrch, zakryjte alobalem. Pokud ano, nechejte volně zapékat 20 minut. Podávejte s kyselými okurkami nebo třeba zelným salátem.
Napsat komentář