Šunkafleky

Obyčejné, ale tak oblíbené...

17 listopadu, 2018

Jedno z nejobyčejnějších, přesto oblíbených jídel, které známe všichni ze školních jídelen, ale i z domova. Možná je zbytečné recept zveřejňovat, ale věřím, že se mezi vámi najdou i tací, které šunkafleky ještě nikdy nepřipravovali a nejsou si úplně jistí, jak na ně. Také jsem kdysi mezi ně patřila. Někdo říká šunkafleky, někdo šunkofleky. Zajímavé je, že se připravují z uzeného, tak proč šunka..? Já bych je nazvala tedy jinak. Ale vyberte si to svoje.

 

♥  Moje babička a můj strýček uměli ty nejlepší domácí fleky (a nudle). Pokud nemáte domácí, velice dobré kupované jsou „Babiččiny fleky“.

 

 

ŠUNKAFLEKY (ŠUNKOFLEKY)

Doba přípravy: 30 min.

Doba vaření: 5 min.

 Doba pečení: 20 min.

Na 4 porce si nachystejte:

1 balení vaječných fleků (330 g)

1 lžíci sádla

200 g libového kvalitního uzeného masa

5 vajec

3 lžíce másla

sůl

čerstvě mletý pepř

 

 

Postup:

  1. Rozehřejte troubu na 200´C.
  2. Nejdřív si uvařte ve vroucí osolené vodě fleky. Měly by být ´na skus´.
  3. Mezitím nakrájejte uzené na menší pravidelné kostičky. Ty pak opékejte zvolna na pánvi na sádle 5 minut.
  4. V misce prošlehejte vejce a lehce je osolte.
  5. Uvařené fleky přeceďte.
  6. Do pekáčku dejte máslo a vložte ho na chvíli do vyhřáté trouby, než se rozpustí. Pak pekáček vyndejte a máslo v něm mašlovačkou rozetřete.
  7. Okapané fleky nasypejte do pekáčku, promíchejte s vejci a uzeným a zasypejte pepřem.
  8. Vložte do trouby a pokud nemáte rádi křupavý povrch, zakryjte alobalem. Pokud ano, nechejte volně zapékat 20 minut. Podávejte s kyselými okurkami nebo třeba zelným salátem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky