Dýňové risotto

Kouzelný italský podzim...

10 října, 2018

Pravé italské risotto stojí trochu více pozornosti, trpělivosti, kvalitních surovin a hlavně lásky. Poprvé jsem zkusila do risotta zapojit podzimní krásku – dýni a výsledek byl ohromující. Posuďte sami!

 

 

DÝŇOVÉ RISOTTO

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření: 20 min.

Ingredience pro 4 osoby:

 

400 g muškátové dýně

1 lžíce másla

2 lžíce olivového oleje

2 šalotky pokrájené na drobné kostičky

300 g rýže – druh Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano

1 l zeleninového / drůbežího vývaru

šťáva z 1 limetky

8 snítek tymiánu

80 g nastrouhaného parmazánu

sůl

čerstvě mletý pepř

špetka strouhaného muškátového oříšku

 

2 lžíce másla na dokončení

olivový olej k podávání

parmazán k podávání

 

Postup:

  1. Dýni oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej s máslem a orestujte dosklovata šalotky s česnekem.
  3. Nyní přihoďte dýni a po chvilce i rýži. Promíchejte a hned, jak se ztratí tekutina, podlijte trochou vývaru. Tento postup po chvilkách opakujte až do spotřebování vývaru a uvaření rýže. Nesmí být tvrdá, ale ani moc měkká. Zkrátka ´al dente´, tedy na skus.
  4. Těsně před koncem vlijte limetkovou šťávu, dosolte a opepřete. Vypněte plotnu a do risotta vmíchejte máslo a parmazán. Promíchejte. Měli byste dosáhnout krásné krémové konzistence.
  5. Vmíchejte i lístečky tymiánu a nastrouhejte trošku muškátového oříšku.
  6. Risotto podávejte pokapané olivovým olejem a ozdobené parmazánem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky