Dýňové risotto
Kouzelný italský podzim...
10 října, 2018
Pravé italské risotto stojí trochu více pozornosti, trpělivosti, kvalitních surovin a hlavně lásky. Poprvé jsem zkusila do risotta zapojit podzimní krásku – dýni a výsledek byl ohromující. Posuďte sami!
DÝŇOVÉ RISOTTO
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: 20 min.
Ingredience pro 4 osoby:
400 g muškátové dýně
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
2 šalotky pokrájené na drobné kostičky
300 g rýže – druh Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano
1 l zeleninového / drůbežího vývaru
šťáva z 1 limetky
8 snítek tymiánu
80 g nastrouhaného parmazánu
sůl
čerstvě mletý pepř
špetka strouhaného muškátového oříšku
2 lžíce másla na dokončení
olivový olej k podávání
parmazán k podávání
Postup:
- Dýni oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej s máslem a orestujte dosklovata šalotky s česnekem.
- Nyní přihoďte dýni a po chvilce i rýži. Promíchejte a hned, jak se ztratí tekutina, podlijte trochou vývaru. Tento postup po chvilkách opakujte až do spotřebování vývaru a uvaření rýže. Nesmí být tvrdá, ale ani moc měkká. Zkrátka ´al dente´, tedy na skus.
- Těsně před koncem vlijte limetkovou šťávu, dosolte a opepřete. Vypněte plotnu a do risotta vmíchejte máslo a parmazán. Promíchejte. Měli byste dosáhnout krásné krémové konzistence.
- Vmíchejte i lístečky tymiánu a nastrouhejte trošku muškátového oříšku.
- Risotto podávejte pokapané olivovým olejem a ozdobené parmazánem.
Napsat komentář