Fašírka
Na doma i na cesty...
4 října, 2018
Znáte fašírku? Je to součást mého dětství, prázdniny na horách, dlouhé cestování autem a svačiny na odpočívadlech… Jak už název, který pochází z němčiny (faschiertes Fleisch) napovídá, jedná se o mleté maso. Složení je podobné jako u karbanátků, jen fašírka se peče „naplacato“ v troubě. U nás se fašírka jedla vždy po studenu s domácími nakládanými okurkami a chlebem.
FAŠÍRKA
Doba přípravy: 15 min.
Doba pečení: cca 1 hod.
Na 4 porce:
1 kg mletého masa – půl na půl hovězího s vepřovým
1 velká cibule nakrájená na drobounko
1 rohlík pokrájený na co nejmenší kostičky
100 ml mléka
100 g slaniny nakrájené na malé kostičky
2 vejce
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce strouhanky
1 lžíce sušené majoránky
hrst nasekaných čerstvých bylinek – libeček, pažitka, petrželka
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Všechny ingredience smíchejte. Nejlepší je pracovat rukama, budete mít jistotu, že se vše krásně spojí. Nechejte asi 15 minut odpočinout. Mezitím si rozpalte troubu na 200´C.
- Zapékací formu (jednu větší nebo 4 malinké) vymažte olejem a přemístěte do ní hmotu, uhlaďte.
- Vložte do trouby a pečte asi hodinu dozlatova.
Napsat komentář