Hroznový koláč

Babí léto je tady...

8 září, 2018

Tento koláč zavání babím létem. Je vynikající a jednoduchý na přípravu. Nakombinovala jsem kupované bílé hrozno s domácím kyselejším červeným. Geniální. Doporučuji pochutnat si na něm venku, nejlépe na lavičce pod stromem.

 

 

HROZNOVÝ KOLÁČ

Doba přípravy: 25 min.

Doba pečení: cca. 40 – 50 min.

 

 

Na rozevírací formu o průměru 28 cm:

 

500 g hroznových kuliček (já jsem namíchala 2 druhy)

hrst lískových ořechů

170 g změklého másla

170 g třtinového cukru

2 vejce

1 vanilkový lusk

kůra z 1 citrónu

200 g polohrubé mouky

40 g kukuřičného škrobu

1 kypřící prášek do pečiva

80 ml mléka

 

máslo na vymazání formy

strouhanka na vysypání formy

Postup:

  1. Bobule vína propláchněte v sítu a nechejte dostatečně okapat.
  2. Lískové oříšky vložte do silnějšího sáčku a paličkou na maso je rozsekejte nahrubo.
  3. Troubu si předehřejte na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
  4. Ručním mixérem vyšlehejte máslo s cukrem do pěnové konzistence. Hmota zesvětlá. Přidejte jedno vejce po druhém a šlehejte dál.
  5. Z podélně rozříznutého vanilkového lusku vyškrábněte semínka a vhoďte je do směsi. Stejně tak citrónovou kůru.
  6. Do jiné mísy prosejte mouku, škrob a kypřící prášek a smíchejte je. Teprve pak je přidejte ke směsi. Vlijte mléko a vytvořte hladké těsto.
  7. Rozevírací formu (na dort) pečlivě vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Těsto do ní přesuňte a uhlaďte. Nahoru vyskládejte ořechy a hroznové víno. Kdyby se propadala, posypejte ho trochou mouky. Pečte ve vyhřáté troubě něco mezi 40 a 50 minutami.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Leave a Reply

Další příspěvky