Hroznový koláč
Babí léto je tady...
8 září, 2018
Tento koláč zavání babím létem. Je vynikající a jednoduchý na přípravu. Nakombinovala jsem kupované bílé hrozno s domácím kyselejším červeným. Geniální. Doporučuji pochutnat si na něm venku, nejlépe na lavičce pod stromem.
HROZNOVÝ KOLÁČ
Doba přípravy: 25 min.
Doba pečení: cca. 40 – 50 min.
Na rozevírací formu o průměru 28 cm:
500 g hroznových kuliček (já jsem namíchala 2 druhy)
hrst lískových ořechů
170 g změklého másla
170 g třtinového cukru
2 vejce
1 vanilkový lusk
kůra z 1 citrónu
200 g polohrubé mouky
40 g kukuřičného škrobu
1 kypřící prášek do pečiva
80 ml mléka
máslo na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
Postup:
- Bobule vína propláchněte v sítu a nechejte dostatečně okapat.
- Lískové oříšky vložte do silnějšího sáčku a paličkou na maso je rozsekejte nahrubo.
- Troubu si předehřejte na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
- Ručním mixérem vyšlehejte máslo s cukrem do pěnové konzistence. Hmota zesvětlá. Přidejte jedno vejce po druhém a šlehejte dál.
- Z podélně rozříznutého vanilkového lusku vyškrábněte semínka a vhoďte je do směsi. Stejně tak citrónovou kůru.
- Do jiné mísy prosejte mouku, škrob a kypřící prášek a smíchejte je. Teprve pak je přidejte ke směsi. Vlijte mléko a vytvořte hladké těsto.
- Rozevírací formu (na dort) pečlivě vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Těsto do ní přesuňte a uhlaďte. Nahoru vyskládejte ořechy a hroznové víno. Kdyby se propadala, posypejte ho trochou mouky. Pečte ve vyhřáté troubě něco mezi 40 a 50 minutami.
Leave a Reply