Broskvový koláč se zakysanou smetanou
Krásně barevné pochutnání...
2 září, 2018
Tenhle moučník jsem stihla ještě z domácích broskviček a rybízu ze zásob v mrazničce. Je to taková ta domácí klasika pro celou rodinu. Recept pochází z Rakouska. Koláč je vláčný, šťavnatý a jednoduchý na přípravu.
BROSKVOVÝ KOLÁČ SE ZAKYSANOU SMETANOU
Doba přípravy: 30 min.
Doba pečení: 40 min.
Na hluboký plech o rozměrech 32 x 39 cm:
TĚSTO:
300 g hladké mouky
1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
200 g tučného tvarohu
5 lžic oleje
5 lžic mléka
špetka soli
80 g cukru krupice
1 vejce
2 lžíce strouhanky
NÁPLŇ:
350 g zakysané smetany
100 g cukru krupice
4 vejce
1 vanilkový puding (použijete prášek)
800 g broskví pokrájených na měsíčky
150 g červeného rybízu
Postup:
- Mouku, prášek do pečiva, tvaroh, olej, mléko, sůl, cukr a vejce vymíchejte v hladké těsto.
- Předehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Vyšlehejte zakysanou smetanu s cukrem, vejci a vanilkovým pudingem dohladka.
- Těsto dejte na vál posypaný moukou a vyválejte jej na velikost plechu. Poté ho na plech přesuňte. Na těsto nasypejte strouhanku a na ni rozetřete náplň. Vyskládejte navrch ovoce.
- Pečte koláč asi 40 minut a krájejte po vychladnutí.
Asi se zeptám hloupě, ale ten puding je předpokládám v sypkém stavu? Nebo ho přimícháváš ke smetaně uvařený?
Jiřinko, vůbec se neptáš hloupě. Puding se přidává sypký. Dopsala jsem to do receptu a děkuji za připomenutí!