Moussaka
Řecká klasika...
17 srpna, 2018
Snad každý, kdo byl někdy v Řecku nebo na některém z jeho krásných ostrovů, ochutnal moussaku. Existuje spousta verzí – s bramborami i bez nich, s jehněčím masem, trošku jiným kořením, s vejci v bešamelu… Ale vždy jsou základem lilky. Příprava není rychlá, ale je snadná. Určitě svého času nebudete litovat, tohle jídlo si ho zaslouží. Letos se do mé moussaky zamiloval i můj 9 letý synek.
MOUSSAKA
Doba přípravy: 30 min.
Doba vaření: 40 min.
Doba pečení: 1 hod.
Na 6 porcí budete potřebovat:
NÁPLŇ:
3 velké lilky
6 velkých brambor
6 velkých masitých rajčat
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
3 stroužky česneku
600 g mletého hovězího masa
150 ml červeného vína
sůl
čerstvě mletý pepř
2 bobkové listy
4 roztlučené hřebíčky
1 lžička skořice
BEŠAMEL:
50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml studeného mléka
1 bobkový list
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
sůl a čerstvě mletý pepř
olivový olej na vymazání formy
Postup:
- Nejdříve si připravte lilky. Omyjte je, nakrájejte na 1 cm silné plátky nasolte, aby se „vypotily“. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Rajčata můžete buď oloupat předem, nebo slupky během vaření omáčky vytáhnout z pánve, uvolní se. Nakrájejte je na čtvrtky.
- Do hluboké pánve nalijte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibulku. Poté přidejte česnek, asi půl minuty opékejte a vhoďte maso. Průběžně ho promíchávejte několik minut, dokud zcela nezhnědne.
- Nyní zalijte směs vínem a až se částečně odpaří, vhoďte do pánve rajčata. Promíchejte. Osolte, opepřete, vložte bobkový list, přidejte hřebíček a skořici a na mírném plameni duste pod pokličkou 30 min.
- Mezitím si připravte bešamelovou omáčku:
Budete potřebovat rendlík s nepřilnavým dnem. Rozehřejte máslo, zasypte ho moukou a vytvořte jíšku. Za stálého míchání postupně a opravdu pomalu přilévejte hodně studené mléko. Pokud ho nalijete najednou, v životě nevytvoříte sametový bešamel. Já míchám pomocí metličky. Až bude všechno mléko v rendlíku, stáhněte plamen na minimum, osolte a nastrouhejte muškátový oříšek. Míchejte do zhoustnutí. Pokud bude směs příliš hustá, přilijte klidně ještě trošku mléka. Pomaličku vařte 2 minuty.
- Rozehřejte troubu na 200´C. Velkou zapékací formu vymažte olivovým olejem a připravte se na dvojí vrstvení. Na dno přijdou brambory. Na ně naskládejte lilky a rozprostřete polovinu masové směsi. Postup zopakujte. Nakonec vše zalijte bešamelovou omáčkou.
- Zakryjte formu alobalem, vložte do trouby a pečte 30 min. Poté alobal odstaňte a dopékejte moussaku dozlatova.
Napsat komentář