Moussaka

Řecká klasika...

17 srpna, 2018

Snad každý, kdo byl někdy v Řecku nebo na některém z jeho krásných ostrovů, ochutnal moussaku. Existuje spousta verzí – s bramborami i bez nich, s jehněčím masem, trošku jiným kořením, s vejci v bešamelu… Ale vždy jsou základem lilky. Příprava není rychlá, ale je snadná. Určitě svého času nebudete litovat, tohle jídlo si ho zaslouží. Letos se do mé moussaky zamiloval i můj 9 letý synek.

 

MOUSSAKA

 

Doba přípravy: 30 min.

Doba vaření: 40 min.

Doba pečení: 1 hod.

 

Na 6 porcí budete potřebovat:

 

NÁPLŇ:

3 velké lilky

6 velkých brambor

6 velkých masitých rajčat

2 lžíce olivového oleje

1 velká cibule

3 stroužky česneku

600 g mletého hovězího masa

150 ml červeného vína

sůl

čerstvě mletý pepř

2 bobkové listy

4 roztlučené hřebíčky

1 lžička skořice

 

BEŠAMEL:

50 g másla

50 g hladké mouky

500 ml studeného mléka

1 bobkový list

špetka nastrouhaného muškátového oříšku

sůl a čerstvě mletý pepř

olivový olej na vymazání formy

 

Postup:

  1. Nejdříve si připravte lilky. Omyjte je, nakrájejte na 1 cm silné plátky nasolte, aby se „vypotily“. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

 

  1. Rajčata můžete buď oloupat předem, nebo slupky během vaření omáčky vytáhnout z pánve, uvolní se. Nakrájejte je na čtvrtky.

 

  1. Do hluboké pánve nalijte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibulku. Poté přidejte česnek, asi půl minuty opékejte a vhoďte maso. Průběžně ho promíchávejte několik minut, dokud zcela nezhnědne.

 

  1. Nyní zalijte směs vínem a až se částečně odpaří, vhoďte do pánve rajčata. Promíchejte. Osolte, opepřete, vložte bobkový list, přidejte hřebíček a skořici a na mírném plameni duste pod pokličkou 30 min.

  1. Mezitím si připravte bešamelovou omáčku:
    Budete potřebovat rendlík s nepřilnavým dnem. Rozehřejte máslo, zasypte ho moukou a vytvořte jíšku. Za stálého míchání postupně a opravdu pomalu přilévejte hodně studené mléko. Pokud ho nalijete najednou, v životě nevytvoříte sametový bešamel. Já míchám pomocí metličky. Až bude všechno mléko v rendlíku, stáhněte plamen na minimum, osolte a nastrouhejte muškátový oříšek. Míchejte do zhoustnutí. Pokud bude směs příliš hustá, přilijte klidně ještě trošku mléka. Pomaličku vařte 2 minuty.

 

  1. Rozehřejte troubu na 200´C. Velkou zapékací formu vymažte olivovým olejem a připravte se na dvojí vrstvení. Na dno přijdou brambory. Na ně naskládejte lilky a rozprostřete polovinu masové směsi. Postup zopakujte. Nakonec vše zalijte bešamelovou omáčkou.
  2. Zakryjte formu alobalem, vložte do trouby a pečte 30 min. Poté alobal odstaňte a dopékejte moussaku dozlatova.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky