Rajčatová polévka
Rajčatový sen...
15 srpna, 2018
Moje rajčatová polévka, na kterou jsem pyšná, a kterou už bych asi ničím nevylepšila. Nejlepší je ze šťavnatých plodů z vlastní zahrádky, proto ji v létě máme na stole často. Moje děti tuto polévku zbožňují a já jsem již před pár lety pochopila, že „rajská polévka“ z mých špatných vzpomínek na školní jídelnu je té opravdové rajčatové nekonečně vzdálená.
♥ Pokud není letní sezóna nebo nemáte jistotu, že rajčata jsou chuťově výrazná a šťavnatá, dejte přednost kvalitním konzervovaným. Rozhodně docíkíte lepší chuti než abyste jedli mdlou polévku.
RAJČATOVÁ POLÉVKA
Doba přípravy: 10 min. (pokud budete loupat čerstvá rajčata, pak o pár minut více)
Doba vaření: 20 min.
Na 6 porcí budete potřebovat:
1 lžíci másla
1 lžíci kvalitního olivového oleje
1 velkou cibuli pokrájenou nadrobno
1 velký stroužek česneku nasekaný nadrobno
lístečky ze 3 snítek tymiánu
8 – 10 měkkých oloupaných rajčat nebo 2 plechovky konzervovaných (Valfrutta)
1 l vývaru (drůbežího nabo zeleninového)
plátek toastového chleba
hrst čerstvé bazalky
sůl
čerstvě mletý pepř
dle chuti smetanu k podávání
dle chuti nastrouhaný parmazán
Postup:
- Nejdříve si oloupejte rajčata, máte – li čerstvá. Loupat jdou zralá rajčátka sama, ale pokud byste měli problém, na slupce rajčete nožem nařízněte kříž a na rajčata nalijte vroucí vodu. Slupka se uvolní a půjde lehce odstanit.
- Na rozehřátém másle a olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli a poté k ní přihoďte nasekaný česnek a lístky tymiánu. Nyní přidejte rajčata a asi minutu vše opékejte.
- Opečená rajčátka zalijte vývarem a na mírném plameni vařte 20 minut. Před koncem přihoďte rozdrobený toast, který polévku krásně zahustí. Vhoďte i bazalku. Rovnou polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Ochutnejte a případně dosolte. Namelte do polévky čerstvý pepř. Před podáváním ozdobte lístky bazalky a pokapejte smetanou, pokud to máte rádi. Doporučuji pak čerstvě nastrouhaný parmazán.
Napsat komentář