Galetky s ovocem

Křehké letní pokušení...

27 července, 2018

Vždycky mě lákal ten název.. Galette, galetka. Jedná se o francouzský křehký koláč nebo koláčky (velikost si zvolte sami), které se plní sezónním ovocem. Čím zajímavější kombinaci zvolíte, tím lepší budou. Já jsem čerpala z darů zahrady a zásob ve spíži. A výsledek? Famózní!

 

GALETKY S OVOCEM

 

Doba přípravy: 30 min. (1 hodina na odležení)

Doba pečení:  1 plech 35 min.

Na 2 galetky o průměru cca. 20 cm:

 

TĚSTO:

300 g hladké mouky

150 studeného másla

2 žloutky

5 lžic třtinového cukru

100 ml ledové vody

 

NÁPLŇ BROSKVE – MERUŇKY:

3 broskve

3 meruňky

5 lžic višňového / rybízového džemu (chuťově výrazný, kyselý)

5 lžic třtinového cukru

hrst mandlových plátků

 

NÁPLŇ ŠVESTKY S MÁKEM:

5 švestek

60 g mletého máku

5 lžic smetany ke šlehání

5 lžic třtinového cukru

5 lžic švestkových povidel

kůra z 1 citrónu

2 lžíce rumu

 

1 rozšlehané vejce na potření

 

Postup:

  1. Ingredience na těsto zpracujte rychle, musí zůstat studené. Vodu nechejte až nakonec a postupně ji do těsta přidávejte. Ideální je, když v těstě zůstanou malé kousíčky másla, ty zajistí výslednou křehkost. Vytvořte z těsta kouli, zabalte ji do fólie a vložte na hodinu do chladničky.
  2. Mezitím si připravte ovoce. Meruňky, broskve i švestky omyjte, zbavte pecek a nakrájejte je na měsíčky.
  3. Po hodině vyjměte těsto z chladu, rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C. Budete potřebovat nejspíš 2 plechy, jinak se galetky spolu budou mačkat.
  4. Na pomoučněném válu těsto ještě prohněťte, utvořte z něj váleček a rozdělte ho na dvě části. Každou pak vyválíte do kulata.

MERUŇKOVO – BROSKVOVÁ GALETKA:

Vyválený kruh si přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
Doprostřed vyváleného těsta – necháte si okraj cca. 6 cm, natřete višňový či rybízový džem.

 

Na něj naskládejte dle libosti plátky broskví a meruněk. Zasypejte je třtinovým cukrem.

 

Okraje přehněte přes ovoce postupně do kruhu. Potřete je pak rozšlehaným vejcem.

Náplň posypejte plátky mandlí. Vložte do trouby a pečte do zlatova cca. 35 minut.

 

ŠVESTKOVO – MAKOVÁ GALETKA:

Vyválený kruh si přeneste na plech.

Doprostřed vyváleného těsta – necháte si okraj cca. 6 cm, natřete povidla.

Nakrájené švestky promíchejte v misce s mákem, cukrem a smetanou. Navrstvěte je nyní na povidla. Nastrouhejte nahoru citrónovou kůru a pokapejte náplň rumem.

Okraje přehněte přes ovoce postupně do kruhu. Potřete je pak rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby a pečte do zlatova cca. 35 minut.

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky