Galetky s ovocem
Křehké letní pokušení...
27 července, 2018
Vždycky mě lákal ten název.. Galette, galetka. Jedná se o francouzský křehký koláč nebo koláčky (velikost si zvolte sami), které se plní sezónním ovocem. Čím zajímavější kombinaci zvolíte, tím lepší budou. Já jsem čerpala z darů zahrady a zásob ve spíži. A výsledek? Famózní!
GALETKY S OVOCEM
Doba přípravy: 30 min. (1 hodina na odležení)
Doba pečení: 1 plech 35 min.
Na 2 galetky o průměru cca. 20 cm:
TĚSTO:
300 g hladké mouky
150 studeného másla
2 žloutky
5 lžic třtinového cukru
100 ml ledové vody
NÁPLŇ BROSKVE – MERUŇKY:
3 broskve
3 meruňky
5 lžic višňového / rybízového džemu (chuťově výrazný, kyselý)
5 lžic třtinového cukru
hrst mandlových plátků
NÁPLŇ ŠVESTKY S MÁKEM:
5 švestek
60 g mletého máku
5 lžic smetany ke šlehání
5 lžic třtinového cukru
5 lžic švestkových povidel
kůra z 1 citrónu
2 lžíce rumu
1 rozšlehané vejce na potření
Postup:
- Ingredience na těsto zpracujte rychle, musí zůstat studené. Vodu nechejte až nakonec a postupně ji do těsta přidávejte. Ideální je, když v těstě zůstanou malé kousíčky másla, ty zajistí výslednou křehkost. Vytvořte z těsta kouli, zabalte ji do fólie a vložte na hodinu do chladničky.
- Mezitím si připravte ovoce. Meruňky, broskve i švestky omyjte, zbavte pecek a nakrájejte je na měsíčky.
- Po hodině vyjměte těsto z chladu, rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C. Budete potřebovat nejspíš 2 plechy, jinak se galetky spolu budou mačkat.
- Na pomoučněném válu těsto ještě prohněťte, utvořte z něj váleček a rozdělte ho na dvě části. Každou pak vyválíte do kulata.
MERUŇKOVO – BROSKVOVÁ GALETKA:
Vyválený kruh si přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
Doprostřed vyváleného těsta – necháte si okraj cca. 6 cm, natřete višňový či rybízový džem.
Na něj naskládejte dle libosti plátky broskví a meruněk. Zasypejte je třtinovým cukrem.
Okraje přehněte přes ovoce postupně do kruhu. Potřete je pak rozšlehaným vejcem.
Náplň posypejte plátky mandlí. Vložte do trouby a pečte do zlatova cca. 35 minut.
ŠVESTKOVO – MAKOVÁ GALETKA:
Vyválený kruh si přeneste na plech.
Doprostřed vyváleného těsta – necháte si okraj cca. 6 cm, natřete povidla.
Nakrájené švestky promíchejte v misce s mákem, cukrem a smetanou. Navrstvěte je nyní na povidla. Nastrouhejte nahoru citrónovou kůru a pokapejte náplň rumem.
Okraje přehněte přes ovoce postupně do kruhu. Potřete je pak rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby a pečte do zlatova cca. 35 minut.
Napsat komentář