Jogurtovo – jahodový dort
Co víc chtít od léta...
4 července, 2018
Výborný, lehký a osvěžující dort jsem připravila svojí Julince k 7. narozeninám. Čerpala jsem z italského receptu. Nejen, že růžový efekt je okouzlující, dostane vás i chuť. Ideální letní dezert, který klidně můžete připravit i s malinami. Určitě nešetřete na surovinách, nedosáhli byste takového výsledku.
JOGURTOVO – JAHODOVÝ DORT
Doba přípravy: cca. 60 min. + 4 hod. na chlazení
Dortová forma o průměru 22 cm:
75 g másla
100 g sušenek Amaretti (můžete nahradit)
50 g mletých mandlí
850 g jahod
šťáva z ½ citrónu
12 plátků želatiny (2 balíčky – Dr. Oetker)
500 g hustého bílého jogurtu
200 g mascarpone
150 g moučkového cukru
200 g smetany ke šlehání
Postup:
- Máslo vložte do kastrůlku a pomalinku ho rozehřejte. Mezitím si nasypte sušenky do sáčku a rozdrťte je válečkem. Poté k nim přisypejte mleté mandle a směs vmíchejte do rozehřátého másla.
- Dortovou formu buď vyložte pečicím papírem, nebo ji vymažte máslem a vysypejte moučkovým cukrem. Za mě je tato varianta lepší, pečicí papír na mém dortu způsobil nerovnosti.
- Sušenkovou směs natlačte na dno formy a vložte do chladničky.
- Jahody očistěte a omyjte. Odeberte 400 g z nich, které vložíte do vysoké mixovací nádoby. Nalijte k nim citrónovou šťávu a rozmixujte dohladka.
- Zbytek jahod nakrájejte na čtvrtinky.
- Připravte si podle návodu na obalu želatinu. Vymíchejte spolu jogurt, mascarpone a cukr. Vmíchejte jahodové pyré.
- Přidejte želatinu: Nejdříve odeberte 2 lžíce krému, vmíchejte je do želatiny v kastrůlku a směs pak nalijte do veškerého krému.
- Vyšlehejte šlehačku dotuha a opatrně ji vmíchejte do krému. Přidejte polovinu rozkrájených jahod. Zbylou polovinu schovejte na ozdobu.
- Krém přesuňte do dortové formy na sušenkové dno a pečlivě ho uhlaďte. Dort vložte do chladu minimálně na 4 hodiny. Před servírováním ozdobte jahodami.
Napsat komentář