Jogurtovo – jahodový dort

Co víc chtít od léta...

4 července, 2018

Výborný, lehký a osvěžující dort jsem připravila svojí Julince k 7. narozeninám. Čerpala jsem z italského receptu. Nejen, že růžový efekt je okouzlující, dostane vás i chuť. Ideální letní dezert, který klidně můžete připravit i s malinami. Určitě nešetřete na surovinách, nedosáhli byste takového výsledku.

 

JOGURTOVO – JAHODOVÝ DORT

Doba přípravy: cca. 60 min. + 4 hod. na chlazení

 

 

 

 

Dortová forma o průměru 22 cm:

 

75 g másla

100 g sušenek Amaretti (můžete nahradit)

50 g mletých mandlí

850 g jahod

šťáva z ½ citrónu

12 plátků želatiny (2 balíčky – Dr. Oetker)

500 g hustého bílého jogurtu

200 g mascarpone

150 g moučkového cukru

200 g smetany ke šlehání

 

Postup:

  1. Máslo vložte do kastrůlku a pomalinku ho rozehřejte. Mezitím si nasypte sušenky do sáčku a rozdrťte je válečkem. Poté k nim přisypejte mleté mandle a směs vmíchejte do rozehřátého másla.
  2. Dortovou formu buď vyložte pečicím papírem, nebo ji vymažte máslem a vysypejte moučkovým cukrem. Za mě je tato varianta lepší, pečicí papír na mém dortu způsobil nerovnosti.
  3. Sušenkovou směs natlačte na dno formy a vložte do chladničky.
  4. Jahody očistěte a omyjte. Odeberte 400 g z nich, které vložíte do vysoké mixovací nádoby. Nalijte k nim citrónovou šťávu a rozmixujte dohladka.
  5. Zbytek jahod nakrájejte na čtvrtinky.
  6. Připravte si podle návodu na obalu želatinu. Vymíchejte spolu jogurt, mascarpone a cukr. Vmíchejte jahodové pyré.
  7. Přidejte želatinu: Nejdříve odeberte 2 lžíce krému, vmíchejte je do želatiny v kastrůlku a směs pak nalijte do veškerého krému.
  8. Vyšlehejte šlehačku dotuha a opatrně ji vmíchejte do krému. Přidejte polovinu rozkrájených jahod. Zbylou polovinu schovejte na ozdobu.
  9. Krém přesuňte do dortové formy na sušenkové dno a pečlivě ho uhlaďte. Dort vložte do chladu minimálně na 4 hodiny. Před servírováním ozdobte jahodami.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky