Jemný meruňkový koláč
Šťavnaté a voňavé zakousnutí...
14 června, 2018
Meruňky miluji v jakékoliv podobě. V koláči jsou vždycky vláčné a šťavnaté. Přináším vám jednoduchý recept, který máte raz dva. Je to koláč, kterým potěšíte každého a po kterém se rychle zapráší.
♥ Klidně si zdvojnásobte množství ingrediencí a upečte si velký plech.
JEMNÝ MERUŇKOVÝ KOLÁČ
Doba přípravy: 20 min.
Doba pečení: 30 min.
Na malý hluboký plech 36 x 25 cm:
125 g másla
125 moučkového cukru
½ vanilkového cukru
3 žloutky
1 lžíce rumu
kůra z jednoho citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
sníh ze 3 bílků
špetka soli
250 g hladké mouky
8 meruněk – vypeckovaných a rozpůlených
Postup:
- Rozehřejte si troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
- Nejdříve vyšlehejte máslo s oběma cukry. Poté vmíchejte pomalu žloutky, rum a citrónovou kůru.
- Do žloutkového základu přimíchávejte sníh střídavě s moukou – nejlépe prosátou, zaručí nadýchanost.
- Vylijte těsto na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto vyskládejte meruňky a jemně je vmáčkněte.
- Vložte plech do trouby a pečte koláč asi 30 – 35 min. Pomocí zapíchnuté špejle poznáte, jestli je koláč už upečený. Když ji vyjmete bez drobečků, máte hotovo.
Napsat komentář