Vitacitové řezy

Návrat do sladkého dětství...

3 června, 2018

Návrat do mého dětství. Maminčiny vitacitové řezy nám vždycky udělaly radost. Skvělé na nich je, že je můžete upéct v každou roční dobu. Ovoce totiž můžete obměňovat podle chuti. I kompotované mandarinky jsou na tomto moučníku úžasné. Zkrátka pokaždé jinak, vždy barevně a šťavnatě. Vitacit se stále prodává, já ho mám spojený s „mlíčňákem“ v našem malém městě, kde jsme si ho jako děti kupovaly za korunu, sypaly do dlaně a lízaly jako o život. Tak tady je součástí polevy.

 

VITACITOVÉ ŘEZY

Doba přípravy: 30 min.

Doba pečení: 25 min.

 

Na 1 velký plech:

 

PIŠKOT:

8 rozdělených vajec

160 g cukru krupice

180 g polohrubé mouky

 

KRÉM:

2 zakysané smetany

1 čerstvá smetana ke šlehání

1 vanilkový cukr

 

POLEVA:

500 ml vody nebo šťávy z kompotovaného ovoce

1 vanilkový puding

1 Vitacit

10 lžiček cukru

 

ovoce dle libosti – například jahody a kiwi

 

Postup:

  1. Rozehřejte troubu na 170´C, horkovzdušnou na 150´C. Vyšlehejte žloutky s cukrem do bílé hmoty. Rozhodně nespěchejte, jen tak se vám povede upéct nadýchaný a lehký piškot přesně takový, jak má být.
  2. Z bílků vyšlehejte sníh – zcela tuhý. Přimíchejte ho do vaječné hmoty a poté k nim prosejte mouku. Míchejte poctivě, ale pomalu a zlehka.

  3. Nalijte vzniklé těsto na hluboký plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně jej rozetřete a vložte do trouby. Pečte přibližně 25 minut. Že je těsto hotové, poznáte pomocí špejle. Když ji zapíchnete do těsta a vyjmete bez drobečků, je piškot upečený. Musí být ale zároveň pružný, ne vysušený.

  4. Mezitím si připravte polevu. V kastrůlku smíchejte vodu (pokud použijete kompotované ovoce, tak můžete i kompotovou šťávu), puding, Vitacit, a cukr. Pomalu směs za stálého míchání přiveďte k varu. Hned, jak směs zhoustne, vypněte sporák a nechejte polevu vychladnout na vlažnou teplotu.

  5. Nyní je čas na krém. Zakysané smetany smíchejte s vanilkovým cukrem. Vyšlehejte šlehačku a opatrně ji vmíchejte.

 

  1. Očistěte jahody, oloupejte kiwi, nebo si připravte ovoce, které máte. Nakrájejte je na plátky.

 

  1. Na upečený piškot natřete náplň a na ni naskládejte ovoce. Zalijte vychladnutou náplní. Vložte plech do chladničky a nechejte aspoň 2 hodiny ztuhnout.

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky