Quiche (slaný koláč) s chřestem
Lahodí oku i chuťovým pohárkům...
8 května, 2018
Quiche zbožňuji v teplé i studené podobě. Hlavně ty zeleninové. Ten dnešní je vyloženě jarní, lehký a plný chutí. Stejně jako u předchozího slaného koláče jsem korpus pekla – a asi vždycky péct budu podle slavné Francouzky Julie Child, jejíž kuchařku vlastním. Vymyslet náplň už byla hračka.
QUICHE (SLANÝ KOLÁČ) S CHŘESTEM
Doba přípravy: 10 min. + 15 min.
Doba pečení: 10 min. + 25 min.
Ingredience:
TĚSTO:
280 g hladké mouky
1 lžička soli
¼ lžičky cukru
170 g studeného másla nasekaného na cca. centimetrové kousky
4 lžíce olivového oleje
1/3 hrnku ledové vody
1 vejce na potření
NÁPLŇ:
3 vejce
250 g ricotty
50 g nastrouhaného parmazánu
10 stonků zeleného chřestu
hrst čerstvé bazalky
8 koktejlových rajčátek
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Pokud budete těsto připravovat ručně, pracujte velmi rychle, abyste příliš nezahřáli máslo. V robotu bude těsto raz dva. Všechny suroviny smíchejte hodně rychle a na konci přilijte ledovou vodu. Ještě prohněťte – opět rychle a vytvořte z těsta kouli. Těsto by nemělo lepit a hotové je tehdy, když začíná tuhnout. Zabalte ho do fólie a vložte na půl hodiny do chladu.
- Mezitím si nachystejte náplň. Vyšlehejte ricottu s vejci a nastrouhejte k nim parmazán.
- Stonky chřestu zbavte zdřevnatělých konců. Mladý chřest nepotřebuje loupat, pokud však máte pocit, že je slupka tužší, pak ji oloupejte. Několik hlaviček odložte stranou, stonky pokrájejte na kolečka. Ty pak nasypejte k sýrové směsi. Vmíchejte je společně s nasekanou bazalkou. Osolte, opepřete a promíchejte.
- Rozpalte troubu na 200´C, horkovzdušnou na 180´C.
- Těsto položte na pomoučněný vál a vyválejte ho dokulata. Mělo by být větší než forma, budete ho ohýbat přes okraje, aby nesjelo. Formu pečlivě vymažte máslem. Válečkem do ní přeneste těsto a upravte tvar. Dno hustě propíchejte vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Předpečte korpus 10 minut.
- Předpečený korpus vytáhněte z trouby a nalijte na něj připravenou náplň. Nahoru vyskládejte hlavičky chřestu a napůl překrojená rajčátka. Okraje potřete rozšlehaným vejcem.
- Vraťte formu do trouby, snižte teplotu na 180´C nebo 160´C (horkovzdušná trouba) a pečte ještě 25 minut dozlatova. Koláč servírujte teplý i studený, chutná skvěle v obou variantách.
Se mi sbíhají sliny jak si to tu tak procházím zase po delší době (promiň) Super typy. A stránky jsou fakt krásné a super. :