Risotto s pestem z rukoly a medvědího česneku

Úchvatné risotto provoněné jarem...

1 května, 2018

Jak jsem tady již psala, pravé italské risotto se od českého rizota výrazně liší. Vaří se ze speciální kulatozrnné rýže a musí být krásně krémové. Já osobně italská risotta zbožňuji. Stačí pár kvalitních surovin k té správné rýži a máte za pár minut neskutečně lahodné jídlo na stole.

 

RISOTTO S PESTEM Z RUKOLY A  MEDVĚDÍHO ČESNEKU

 

Doba přípravy: 15 min.

Doba vaření: 20 min.

 

Na 4 porce si nachystejte:

 

RISOTTO

3 lžíce másla + 4 lžíce na dokončení

2 šalotky nasekané nadrobno

300 g rýže na risotto – druh Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano

200 ml skvělého bílého vína

cca. 500 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru

sůl

čerstvě mletý pepř

4 lžíce nastrouhaného parmazánu

50 ml smetany

 

PESTO

20 listů medvědího česneku

2 velké hrsti rukoly

100 ml co nejlepšího olivového oleje

hrst piniových oříšků

olivový olej a parmazán k podávání

 

Postup:

  1. V pánvi rozehřejte máslo. Vhoďte šalotku a krátce ji orestujte. Teď je na řadě rýže. Za stálého a pomalého míchání ji nechte pečlivě obalit v tuku. Měla by se vám zdát průhledná.
  2. Do pánve nalijte víno, opět míchejte a čekejte, dokud se polovina neodpaří. Poté přilijte třetinu vývaru, stáhněte teplotu a průběžně promíchávejte. Když se tekutina vypaří, přilijte další třetinu. Opakujte ještě jednou do změknutí rýže. Pozor – měkká neznamená rozvařená!

  3. Mezitím si připravte pesto. Všechny suroviny na něj rozmixujte tyčovým mixérem nebo rozmělněte ručně v hmoždíři. Podle potřeby klidně přidejte více oleje.

  4. Když je rýže měkká (do 20 min.), vmíchejte do ní máslo a nakonec smetanu.
  5. Risotto podávejte smíchané s pestem, pokapané olivovým olejem a posypané parmazánem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky