Risotto s pestem z rukoly a medvědího česneku
Úchvatné risotto provoněné jarem...
1 května, 2018
Jak jsem tady již psala, pravé italské risotto se od českého rizota výrazně liší. Vaří se ze speciální kulatozrnné rýže a musí být krásně krémové. Já osobně italská risotta zbožňuji. Stačí pár kvalitních surovin k té správné rýži a máte za pár minut neskutečně lahodné jídlo na stole.
RISOTTO S PESTEM Z RUKOLY A MEDVĚDÍHO ČESNEKU
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 20 min.
Na 4 porce si nachystejte:
RISOTTO
3 lžíce másla + 4 lžíce na dokončení
2 šalotky nasekané nadrobno
300 g rýže na risotto – druh Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano
200 ml skvělého bílého vína
cca. 500 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř
4 lžíce nastrouhaného parmazánu
50 ml smetany
PESTO
20 listů medvědího česneku
2 velké hrsti rukoly
100 ml co nejlepšího olivového oleje
hrst piniových oříšků
olivový olej a parmazán k podávání
Postup:
- V pánvi rozehřejte máslo. Vhoďte šalotku a krátce ji orestujte. Teď je na řadě rýže. Za stálého a pomalého míchání ji nechte pečlivě obalit v tuku. Měla by se vám zdát průhledná.
- Do pánve nalijte víno, opět míchejte a čekejte, dokud se polovina neodpaří. Poté přilijte třetinu vývaru, stáhněte teplotu a průběžně promíchávejte. Když se tekutina vypaří, přilijte další třetinu. Opakujte ještě jednou do změknutí rýže. Pozor – měkká neznamená rozvařená!
- Mezitím si připravte pesto. Všechny suroviny na něj rozmixujte tyčovým mixérem nebo rozmělněte ručně v hmoždíři. Podle potřeby klidně přidejte více oleje.
- Když je rýže měkká (do 20 min.), vmíchejte do ní máslo a nakonec smetanu.
- Risotto podávejte smíchané s pestem, pokapané olivovým olejem a posypané parmazánem.
Napsat komentář