Trhací chléb

Absolutní trhák...

28 dubna, 2018

O tomhle geniálním pečivu už jsem několikrát četla a konečně jsem se do něj pustila. Receptů jsem viděla několik, tento pochází z knihy Ruce v mouce od Ivy Trhoňové. Chleba jsem podávala při grilování a byl v mžiku pryč. Až ho dáte na stůl, dejte pozor, aby vám strávníci neutrhli ruce.

 

TRHACÍ CHLÉB

 

Doba přípravy: 1, 5 hod. (s kynutím)

Doba pečení: 30 – 40 min.

 

 

Budete potřebovat:

 

12 g droždí

½ lžičky cukru

210 g hladké mouky

180 g vody

30 g žitné mouky

60 g pšeničné chlebové mouky

20 g oleje

1 lžička soli

 

NA NÁPLŇ:

50 g rozpuštěného másla

2 prolisované stroužky česneku

hrst čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, medvědí česnek, libeček, bazalka, rozmarýn – různý mix)

kousek nastrouhaného tvrdého sýra (Gruyère, parmazán, Gran Moravia)

 

máslo na vymazání formy

Postup:

  1. Já jsem si těsto připravila v domácí pekárně. Pokud budete pracovat rukama, postupujte následovně: Z droždí, trochy hladké mouky, cukru a vody, které promícháte, nechte vzejít a kynout kvásek. Trvá to asi 15 – 20 minut.
  2. Vmíchejte nyní zbytek hladké mouky i ostatní mouky, olej a sůl a vypracujte hladké těsto. Přikryjte mísu utěrkou nebo igelitem a nechte hodinu kynout.
  3. Troubu předehřejte na 180´C.
  4. Na pomoučněném vále rozválejte těsto na obdélník o rozměrech asi 30 x 50 cm. Potřete ho máslem smíchaným s bylinkami a česnekem. Zasypejte sýrem.
  5. Plát nyní rozřízněte na 5 pruhů, ty naskládejte na sebe (těsto samozřejmě nebude přesně na sobě, ale tím se netrapte, natahujte ho rukama, vše se srovná pečením). Teď naskládané pruhy rozkrájejte na 6 stejných dílků.
  6. Vymažte formu na biskupský chlebíček máslem a naskládejte do ní za sebe 6 balíčků. Ještě je potřete zbytkem rozpuštěného másla, posypte sýrem, vložte do trouby a pečte 30 – 40 minut – každá trouba peče jinak, hlídejte chleba tak, aby byl dopečený, ale ne vysušený.
  7. Po vytažení z trouby chleba vyklopte a můžete ho ještě vlažný podávat.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky