Trhací chléb
Absolutní trhák...
28 dubna, 2018
O tomhle geniálním pečivu už jsem několikrát četla a konečně jsem se do něj pustila. Receptů jsem viděla několik, tento pochází z knihy Ruce v mouce od Ivy Trhoňové. Chleba jsem podávala při grilování a byl v mžiku pryč. Až ho dáte na stůl, dejte pozor, aby vám strávníci neutrhli ruce.
TRHACÍ CHLÉB
Doba přípravy: 1, 5 hod. (s kynutím)
Doba pečení: 30 – 40 min.
Budete potřebovat:
12 g droždí
½ lžičky cukru
210 g hladké mouky
180 g vody
30 g žitné mouky
60 g pšeničné chlebové mouky
20 g oleje
1 lžička soli
NA NÁPLŇ:
50 g rozpuštěného másla
2 prolisované stroužky česneku
hrst čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, medvědí česnek, libeček, bazalka, rozmarýn – různý mix)
kousek nastrouhaného tvrdého sýra (Gruyère, parmazán, Gran Moravia)
máslo na vymazání formy
Postup:
- Já jsem si těsto připravila v domácí pekárně. Pokud budete pracovat rukama, postupujte následovně: Z droždí, trochy hladké mouky, cukru a vody, které promícháte, nechte vzejít a kynout kvásek. Trvá to asi 15 – 20 minut.
- Vmíchejte nyní zbytek hladké mouky i ostatní mouky, olej a sůl a vypracujte hladké těsto. Přikryjte mísu utěrkou nebo igelitem a nechte hodinu kynout.
- Troubu předehřejte na 180´C.
- Na pomoučněném vále rozválejte těsto na obdélník o rozměrech asi 30 x 50 cm. Potřete ho máslem smíchaným s bylinkami a česnekem. Zasypejte sýrem.
- Plát nyní rozřízněte na 5 pruhů, ty naskládejte na sebe (těsto samozřejmě nebude přesně na sobě, ale tím se netrapte, natahujte ho rukama, vše se srovná pečením). Teď naskládané pruhy rozkrájejte na 6 stejných dílků.
- Vymažte formu na biskupský chlebíček máslem a naskládejte do ní za sebe 6 balíčků. Ještě je potřete zbytkem rozpuštěného másla, posypte sýrem, vložte do trouby a pečte 30 – 40 minut – každá trouba peče jinak, hlídejte chleba tak, aby byl dopečený, ale ne vysušený.
- Po vytažení z trouby chleba vyklopte a můžete ho ještě vlažný podávat.
Leave a Reply