Oříškový koláč s náplní z vína
Zcela originální moučník...
7 dubna, 2018
Recept na tento koláč mám z rakouského časopisu. Nejen obrázek mě nalákal, také to nevšední složení náplně. A je to opravdu dobrota. Určitě s ním potěšíte nejen rodinu, ale i víkendovou návštěvu.
♥ Doporučuji, abyste použili nízkou formu, přes kterou pohodlně ohnete těsto, aby vám nesjelo.
OŘÍŠKOVÝ KOLÁČ S NÁPLNÍ Z VÍNA
Doba přípravy: 20 min.
Doba pečení: 30 min.
Na 1 koláčovou formu:
200 g plnotučného tvarohu
100 g tekutého medu
½ balíčku vanilkového cukru
½ balíčku vanilkového pudingu
50 ml bílého vína
1 žloutek
50 g celých lískových oříšků
250 g mletých lískových oříšků
200 g listového těsta
1 vejce na potření
Postup:
- Vyšlehejte ručním mixérem tvaroh, med a vanilkový cukr.
- V jiné míse rozmíchejte vanilkový puding s vínem a žloutkem a přimíchejte tvarohovou směs.
- Hrst oříšků odložte na ozdobu a ostatní – i mleté vmíchejte do těsta.
- Troubu rozehřejte na 220´C, horkovzdušnou na 200´C.
- Listové těsto rozválejte na tloušťku 4 mm do kruhu a vyložte s ním formu tak, aby přesahovalo přes okraj.
- Náplň přesuňte do formy na těsto a hezky ji uhlaďte. Nasázejte na ni oříšky. Okraje těsta pečlivě potřete vejcem.
- Formu vložte do trouby a pečte na spodnějším roštu asi 30 minut dozlatova.
- Před podáváním koláč nechejte vychladit.
Napsat komentář