Velikonoční mazanec

Voňavá velikonoční tradice...

30 března, 2018

Co by byly Velikonoce bez mazance? Co kraj, to jiný recept. Co rodina, to jiné přísady. Já jsem si vzala opět „od každého něco“ a peču toto vláčné těsto i jako vánočku. Mazanec vydrží několik dní, pokud ho tedy nesníte, a je báječný s máslem k snídani. Je vláčný a nadýchaný, prostě pohádka. Na velikonoční stůl rozhodně patří a pokud z něj máte respekt nebo strach, tak se přimlouvám, abyste je odbourali. Opravdu to není žádná věda!

♥ Pokud máte domácí pekárnu, všechny ingredience rovnou zpracujte na program ´těsto´ v ní. Kynuté těsto pak bude téměř bez práce.

 

VELIKONOČNÍ MAZANEC

 

Doba přípravy: 15 min. + 1 hod. kynutí

Doba pečení: 30 – 35 min.

 

 

Ingredience:

 

25 g čerstvého droždí

250 ml vlažného mléka

100 g moučkového cukru

500 g hladké mouky

½ balíčku vanilkového cukru

75 g sádla

25 g rozpuštěného másla

1 žloutek

5 g soli

¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

kůra z 1 citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)

 

hrst rozinek předem namočených v rumu (nemusí být)

1 rozšlehané vejce na potření

mandle na ozdobu

 

Postup:

  1. V míse si vytvořte kvásek. Rozdrobte do ní droždí, zalijte troškou mléka a zasypejte 1 lžící cukru. Po chvilce, když vzejde (tvoří se bublinky), přidejte všechny ostatní suroviny (rozinky můžete a nemusíte) a vypracujte hladké těsto.
  2. Nechejte pod utěrkou kynout hodinu.
  3. Troubu rozehřejte na 180´C, horkovzdušnou na 160´C. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rukama ho ještě propracujte, aby se do něj dostal vzduch. Vytvarujte bochník a posaďte ho na plech vyložený pečicím papírem. Posypejte ho mandlemi a důkladně pomažte rozšlehaným vejcem.
  4. Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 – 35 minut (každá trouba peče jinak!) – já jsem ke konci mazanec přikryla alobalem. Že je mazanec hotový, poznáte pomocí špejle. Zapíchněte ji do středu a když ji vyndáte čistou, mazanec je propečený.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky