Jarní kuřátko s nádivkou a kořenovou zeleninou

Ideální na velikonoční menu...

29 března, 2018

Tento recept je trošku obsáhlejší, ale hlavně se ho nelekejte. Rozhodně za trošku práce stojí. Zvlášť, pokud čekáte hosty nebo jen chystáte sváteční oběd – třeba ten velikonoční. Baby kuřátka jsem připravovala poprvé a vůbec mě nezklamala. Když k nim naservírujte od každého trochu, talíř bude nejen pestrý, ale chutě spolu budou báječně ladit. To mi věřte.

 

JARNÍ KUŘÁTKO S NÁDIVKOU A KOŘENOVOU ZELENINOU

 

Doba přípravy: 30 min.

Doba vaření a pečení: 1, 5 hod.

Ingredience pro 4 osoby:

 

KUŘE:

2 malá, tzv. baby kuřátka

4 lžíce olivového oleje

sůl

lžička mleté papriky

lžička nasekaného rozmarýnu

50 g másla

kůra z 1 citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)

menší hrst nasekané hladkolisté petrželky

 

NÁDIVKA (na malé porce):

1 houska (rohlík) pokrájená na drobné kostičky

8 lžic mléka

2 hrsti mražených lesních hub (nebo žampiónů)

2 vejce

sůl

čerstvě mletý pepř

hrst nasekaných čerstvých bylinek

máslo na vymazání formy

 

BYLINKOVÉ BRAMBORY:

8 brambor oloupaných a nakrájených na kousky

sůl

hrst posekaných čerstvých bylinek

plátek másla

50 ml smetany

 

RESTOVANÁ KOŘENOVÁ ZELENINA:

3 lžíce másla

3 mrkve

2 petržele

¼ celeru – vše pokrájené na nudličky

1 lžíce třtinového cukru

1 lžíce vinného octa

 

 

Postup:

  1. Rozehřejte troubu na 180´C. Nejdříve si připravte kuřátka. Omyjte je pečlivě, osušte a osolte. Potřete je částí olivového oleje a ochuťte paprikou a rozmarýnem.
  2. V misce rozmačkejte vidličkou máslo a vmíchejte do něj citrónovou kůru a petrželku. Kuřátka si položte do pekáče prsíčky nahoru. Malým nožem uvolněte kůži od masa – začněte u stehýnek a opatrně pod kůži vsuňte kousky máslové směsi. Zbytky poklaďte na kuřátka. Kolem nich pak nalijte zbylý olej.

  3. Vložte přiklopený pekáč do trouby a pečte kuřátka 1 hodinu, v průběhu je podlijte trochou horké vody. Po hodině odkryjte víko a dopečte.
  4. Mezitím si připravte nádivku: v míse smíchejte všechny ingredience. Pokud použijete mražené houby, poduste je nejdřív 10 minut na másle. Pak je přidejte do směsi. Malou zapékací formu vymažte máslem a nádivku do ní přesuňte. Vložte ji do trouby ke kuřeti a pečte dozlatova.

  5. Uvařte si brambory.
  6. Teď je čas na zeleninu. Na másle ji krátce orestujte. Posypejte ji třtinovým cukrem a vlijte vinný ocet. Při mírné teplotě opékejte 10 minut.
  7. Když jsou brambory měkké, slijte je, mírně rozšťouchejte a vmíchejte do nich máslo a smetanu.
  8. Kuřátko podávejte vždy rozpůlené s kopečkem nádivky, brambor a kořenovou zeleninou.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky