Jarní kuřátko s nádivkou a kořenovou zeleninou
Ideální na velikonoční menu...
29 března, 2018
Tento recept je trošku obsáhlejší, ale hlavně se ho nelekejte. Rozhodně za trošku práce stojí. Zvlášť, pokud čekáte hosty nebo jen chystáte sváteční oběd – třeba ten velikonoční. Baby kuřátka jsem připravovala poprvé a vůbec mě nezklamala. Když k nim naservírujte od každého trochu, talíř bude nejen pestrý, ale chutě spolu budou báječně ladit. To mi věřte.
JARNÍ KUŘÁTKO S NÁDIVKOU A KOŘENOVOU ZELENINOU
Doba přípravy: 30 min.
Doba vaření a pečení: 1, 5 hod.
Ingredience pro 4 osoby:
KUŘE:
2 malá, tzv. baby kuřátka
4 lžíce olivového oleje
sůl
lžička mleté papriky
lžička nasekaného rozmarýnu
50 g másla
kůra z 1 citrónu (nejlépe chemicky neošetřeného)
menší hrst nasekané hladkolisté petrželky
NÁDIVKA (na malé porce):
1 houska (rohlík) pokrájená na drobné kostičky
8 lžic mléka
2 hrsti mražených lesních hub (nebo žampiónů)
2 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř
hrst nasekaných čerstvých bylinek
máslo na vymazání formy
BYLINKOVÉ BRAMBORY:
8 brambor oloupaných a nakrájených na kousky
sůl
hrst posekaných čerstvých bylinek
plátek másla
50 ml smetany
RESTOVANÁ KOŘENOVÁ ZELENINA:
3 lžíce másla
3 mrkve
2 petržele
¼ celeru – vše pokrájené na nudličky
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce vinného octa
Postup:
- Rozehřejte troubu na 180´C. Nejdříve si připravte kuřátka. Omyjte je pečlivě, osušte a osolte. Potřete je částí olivového oleje a ochuťte paprikou a rozmarýnem.
- V misce rozmačkejte vidličkou máslo a vmíchejte do něj citrónovou kůru a petrželku. Kuřátka si položte do pekáče prsíčky nahoru. Malým nožem uvolněte kůži od masa – začněte u stehýnek a opatrně pod kůži vsuňte kousky máslové směsi. Zbytky poklaďte na kuřátka. Kolem nich pak nalijte zbylý olej.
- Vložte přiklopený pekáč do trouby a pečte kuřátka 1 hodinu, v průběhu je podlijte trochou horké vody. Po hodině odkryjte víko a dopečte.
- Mezitím si připravte nádivku: v míse smíchejte všechny ingredience. Pokud použijete mražené houby, poduste je nejdřív 10 minut na másle. Pak je přidejte do směsi. Malou zapékací formu vymažte máslem a nádivku do ní přesuňte. Vložte ji do trouby ke kuřeti a pečte dozlatova.
- Uvařte si brambory.
- Teď je čas na zeleninu. Na másle ji krátce orestujte. Posypejte ji třtinovým cukrem a vlijte vinný ocet. Při mírné teplotě opékejte 10 minut.
- Když jsou brambory měkké, slijte je, mírně rozšťouchejte a vmíchejte do nich máslo a smetanu.
- Kuřátko podávejte vždy rozpůlené s kopečkem nádivky, brambor a kořenovou zeleninou.
Napsat komentář