Kachní jatýrka s jablky a bylinkovými toasty
Lahodný předkrm nebo lehká večeře...
19 března, 2018
Chcete – li pohostit královsky vzácnou návštěvu nebo si jen dopřát něco mimořádného, zkuste kombinaci jatýrek se sladkokyselou chutí jablek. Nečekejte nic složitého, je to velice jednoduché. Díky portskému vínu a brusinkám vznikne výborná omáčka. Bonusem jsou pak křupavé toasty nasáklé bylinkovým máslíčkem.
KACHNÍ JATÝRKA S JABLKY A BYLINKOVÝMI TOASTY
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 25 min.
Ingredience pro 4 osoby:
2 lžíce másla
2 šalotky posekané nadrobno
600 g kachních jater
sůl
čerstvě mletý pepř
2 jablka nakrájená na osminky
1 zarovnaná lžíce třtinového cukru
2 lžíce citrónové šťávy
50 ml portského vína
200 ml drůbežího vývaru
2 lžíce sušené majoránky
1 lžíce nakládaných brusinek (džemu)
hrst čerstvé petržele
8 toastů
50 g másla
hrst nasekané bazalky nebo jiných bylinek
salátek k podávání
Postup:
- Játra omyjte, osušte a zbavte vláken a nečistot. Nakrájejte je na větší kousky.
- Na másle v hluboké pánvi zpěňte šalotku. Když zesklovatí, orestujte na ní zprudka játra ze všech stran. Osolte, opepřete.
- Když se játra zatáhnou, přihoďte jablka. Posypejte je třtinovým cukrem, zalijte citrónovou šťávou a opečte. Poté vlijte portské víno a počkejte, dokud se nezredukuje na polovinu.
- Teď přilijte do pánve vývar, stáhněte teplotu a duste jatýrka 15 minut. Ke konci přisypejte v dlani rozmělněnou majoránku. Vmíchejte brusinky a petrželku.
- Toasty opečte a potřete je máslem smíchaným s nasekanými bylinkami – například bazalkou.
- Servírujte jatýrka třeba se salátkem.
Napsat komentář