Kachní jatýrka s jablky a bylinkovými toasty

Lahodný předkrm nebo lehká večeře...

Březen 19, 2018

Chcete – li pohostit královsky vzácnou návštěvu nebo si jen dopřát něco mimořádného, zkuste kombinaci jatýrek se sladkokyselou chutí jablek. Nečekejte nic složitého, je to velice jednoduché. Díky portskému vínu a brusinkám vznikne výborná omáčka. Bonusem jsou pak křupavé toasty nasáklé bylinkovým máslíčkem. 

 

KACHNÍ JATÝRKA S JABLKY A BYLINKOVÝMI TOASTY

 

Doba přípravy: 15 min.

Doba vaření: 25 min.

 

Ingredience pro 4 osoby:

 

2 lžíce másla

2 šalotky posekané nadrobno

600 g kachních jater

sůl

čerstvě mletý pepř

2 jablka nakrájená na osminky

1 zarovnaná lžíce třtinového cukru

2 lžíce citrónové šťávy

50 ml portského vína

200 ml drůbežího vývaru

2 lžíce sušené majoránky

1 lžíce nakládaných brusinek (džemu)

hrst čerstvé petržele

 

8 toastů

50 g másla

hrst nasekané bazalky nebo jiných bylinek

 

salátek k podávání

 

Postup:

  1. Játra omyjte, osušte a zbavte vláken a nečistot. Nakrájejte je na větší kousky.
  2. Na másle v hluboké pánvi zpěňte šalotku. Když zesklovatí, orestujte na ní zprudka játra ze všech stran. Osolte, opepřete.
  3. Když se játra zatáhnou, přihoďte jablka. Posypejte je třtinovým cukrem, zalijte citrónovou šťávou a opečte. Poté vlijte portské víno a počkejte, dokud se nezredukuje na polovinu.
  4. Teď přilijte do pánve vývar, stáhněte teplotu a duste jatýrka 15 minut. Ke konci přisypejte v dlani rozmělněnou majoránku. Vmíchejte brusinky a petrželku.
  5. Toasty opečte a potřete je máslem smíchaným s nasekanými bylinkami – například bazalkou.
  6. Servírujte jatýrka třeba se salátkem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky