Vepřová panenka plněná mozzarellou s houbovou omáčkou
Luxus za málo práce...
6 března, 2018
Jsou jídla, která na pohled vypadají luxusně, ale doba přípravy přitom byla tak krátká a postup tak jednoduchý, že je to až k nevíře. Přesně takový je tenhle pokrm, který jsem vytvořila tak nějak spontánně. Vepřová panenka, když je správně připravená, nepotřebuje žádné extra ochucování. Má výraznou chuť sama o sobě, proto sůl, pepř a olivový olej bohatě stačí. Smetanová omáčka ji dokouzlí a těstoviny rozhodně nepřebijí jemnost.
VEPŘOVÁ PANENKA PLNĚNÁ MOZZARELOU S HOUBOVOU OMÁČKOU
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: do 30 min.
Pro 2 osoby si připravte:
MASO
1 vepřovou panenku
1 mozzarellu (125 g) – nejlépe z buvolího mléka
3 lžíce olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
HOUBOVÁ OMÁČKA
2 lžíce másla
velkou hrst čerstvých nebo mražených lesních hub pokrájených na kostičky
sůl
čerstvě mletý pepř
150 ml smetany ke šlehání
K PODÁVÁNÍ
čerstvé těstoviny – široké nudle (papardelle, tagliatelle)
hrst čerstvé bazalky
Postup:
- Nejdříve si připravte maso. Vepřovou panenku omyjte, osušte a rozkrojte napůl. Do každé poloviny vyřežte kapsu tak, abyste neporušili okraje. Do vzniklého otvoru vložte rozdělenou mozzarellu. Potřete maso olivovým olejem, osolte, opepřete a nechejte chvíli odpočinout. Doporučuji kapsy uzavřít jehlicí, aby sýr nevytekl. Rozehřejte si troubu na 180´C.
- Mezitím vytvořte omáčku. Na másle v kastrůlku zprudka orestujte houby a pak je podlijte trochou vroucí vody. Promíchejte, ztlumte teplotu, osolte a opepřete a duste 15 minut. Podle potřeby podlévejte. Když jsou houby měkké, zalijte je smetanou a ihned vypněte plotnu.
- Než se omáčka uvaří, na grilovací pánvi rozpalte olej a postupně na něm ze všech stran opečte maso, dokud nezmění barvu. Poté ho přemístěte do pekáčku a vložte do trouby. Maso by mělo uvnitř zůstat narůžovělé a musí být šťavnaté. Proto to s délkou dopékání nepřežeňte. Bude vám stačit cca.12 minut.
- Připravte si těstoviny.
- Na talíř naservírujte rozkrojenou panenku s těstovinami zalitými omáčkou. Bohatě posypejte bazalkou.
Napsat komentář