Gratinované brambory
Lahodná příloha...
4 března, 2018
Tahle oblíbená příloha se hodí nejen k masu, ale klidně i k rybám. A pokud máte chuť, dejte si gratinované brambory třeba samotné. Já je připravuji takhle:
GRATINOVANÉ BRAMBORY
Doba přípravy: 20 min.
Doba pečení: 45 min.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
10 velkých brambor
sůl
300 ml smetany ke šlehání
2 stroužky česneku
½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
4 lžíce másla
50 g strouhaného parmazánu
čerstvě mletý pepř
máslo na vymazání formy
Postup:
- Brambory nakrájejte na tenké plátky – nejlépe pomocí struhadla. Prosolte je.
- Nalijte do mísy smetanu, prolisujte do ní česnek a nastrouhejte muškátový oříšek. Prošlehejte. Troubu předehřejte na 180´C.
- Zapékací formu (nebo malé formičky) vymažte máslem a naskládejte na dno první část brambor. Brambory se musí vějířovitě překrývat. Poklaďte sem tam tenkými plátky másla. Zalijte smetanovou směsí. Navrstvěte další část brambor, opět zalijte smetanou a opakujte postup do vyčerpání surovin.
- Poslední vrstvu brambor opět poklaďte máslem a zalijte smetanou. Zasypejte parmazánem a opepřete.
- Vložte zapékací formu (formičky) do rozpálené trouby a zapékejte asi 45 minut.
Napsat komentář