Gratinované brambory

Lahodná příloha...

4 března, 2018

Tahle oblíbená příloha se hodí nejen k masu, ale klidně i k rybám. A pokud máte chuť, dejte si gratinované brambory třeba samotné. Já je připravuji takhle:

 

GRATINOVANÉ BRAMBORY

 

Doba přípravy: 20 min.

Doba pečení: 45 min.

 


Pro 4 osoby budete potřebovat:

 

10 velkých brambor

sůl

300 ml smetany ke šlehání

2 stroužky česneku

½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

4 lžíce másla

50 g strouhaného parmazánu

čerstvě mletý pepř

 

máslo na vymazání formy

 

 

Postup:

  1. Brambory nakrájejte na tenké plátky – nejlépe pomocí struhadla. Prosolte je.
  2. Nalijte do mísy smetanu, prolisujte do ní česnek a nastrouhejte muškátový oříšek. Prošlehejte. Troubu předehřejte na 180´C.
  3. Zapékací formu (nebo malé formičky) vymažte máslem a naskládejte na dno první část brambor. Brambory se musí vějířovitě překrývat. Poklaďte sem tam tenkými plátky másla. Zalijte smetanovou směsí. Navrstvěte další část brambor, opět zalijte smetanou a opakujte postup do vyčerpání surovin.

     

  4. Poslední vrstvu brambor opět poklaďte máslem a zalijte smetanou. Zasypejte parmazánem a opepřete.
  5. Vložte zapékací formu (formičky) do rozpálené trouby a zapékejte asi 45 minut.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky