Tyrolský Gröstl – brambory na pánvi

Skvělá pochoutka nejen na horách...

25 února, 2018

Představte si sebe na alpských kopcích, jak svištíte na lyžích z nádherné sjezdovky. Slunce pálí a vy už se nemůžete dočkat, až se posilníte v útulné rakouské chatě. Jednou ze specialit Tyrolska jsou opečené brambory na pánvi se špekem a volským okem. Levné, a přesto skvělé jídlo, které vás zasytí a nakopne k dalším sportovním výkonům. 

 

TYROLSKÝ GRÖSTL – BRAMBORY NA PÁNVI

Doba přípravy:  10 min.

Doba vaření: 20 min. + 10 min.

 


Na 2 velké porce si připravte:

8 brambor

2 lžíce sádla

1 velkou cibuli posekanou nadrobno

150 g slaniny pokrájené na kostičky (případně proužky, koupíte – li plátkovou)

1 lžíci kmínu

sůl

čerstvě mletý pepř

čerstvé bylinky (já jsme použila libeček)

 

2 vejce na volská oka

 

Postup:

 

  1. Uvařte brambory ve slupce. Ohlídejte, aby nebyly příliš měkké. Velké brambory budou do 20 minut. Oloupejte je a nakrájejte na plátky asi 0,5 cm silné.
  2. Ve velké pánvi rozpalte sádlo a plátky brambor na něm z obou stran opečte – asi 4 minuty.
  3. Nyní přisypejte cibuli a slaninu, osolte, nasypejte kmín, promíchejte vše společně a opékejte ještě 5 minut.
  4. Mezitím si připravte volská oka: Vajíčko vždy nejdřív vyklepněte do hrnečku.  Na jiné pánvi rozehřejte olej a opatrně na něj pak vajíčko nalijte. Ztlumte teplotu a opékejte vejce tak dlouho, dokud bílek zcela neztuhne. Trvá to chviličku.
  5. Nakonec vsypte bylinky. Servírujte brambory s volským okem. Podle chuti opepřete.

 

 

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky