Tyrolský Gröstl – brambory na pánvi
Skvělá pochoutka nejen na horách...
25 února, 2018
Představte si sebe na alpských kopcích, jak svištíte na lyžích z nádherné sjezdovky. Slunce pálí a vy už se nemůžete dočkat, až se posilníte v útulné rakouské chatě. Jednou ze specialit Tyrolska jsou opečené brambory na pánvi se špekem a volským okem. Levné, a přesto skvělé jídlo, které vás zasytí a nakopne k dalším sportovním výkonům.
TYROLSKÝ GRÖSTL – BRAMBORY NA PÁNVI
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: 20 min. + 10 min.
Na 2 velké porce si připravte:
8 brambor
2 lžíce sádla
1 velkou cibuli posekanou nadrobno
150 g slaniny pokrájené na kostičky (případně proužky, koupíte – li plátkovou)
1 lžíci kmínu
sůl
čerstvě mletý pepř
čerstvé bylinky (já jsme použila libeček)
2 vejce na volská oka
Postup:
- Uvařte brambory ve slupce. Ohlídejte, aby nebyly příliš měkké. Velké brambory budou do 20 minut. Oloupejte je a nakrájejte na plátky asi 0,5 cm silné.
- Ve velké pánvi rozpalte sádlo a plátky brambor na něm z obou stran opečte – asi 4 minuty.
- Nyní přisypejte cibuli a slaninu, osolte, nasypejte kmín, promíchejte vše společně a opékejte ještě 5 minut.
- Mezitím si připravte volská oka: Vajíčko vždy nejdřív vyklepněte do hrnečku. Na jiné pánvi rozehřejte olej a opatrně na něj pak vajíčko nalijte. Ztlumte teplotu a opékejte vejce tak dlouho, dokud bílek zcela neztuhne. Trvá to chviličku.
- Nakonec vsypte bylinky. Servírujte brambory s volským okem. Podle chuti opepřete.
Napsat komentář