Dušené hovězí s bramborovým knedlíkem a špenátem

Ideální víkendový oběd...

Únor 2, 2018

Oběd, který potěší celou rodinu. Chápu, pokud nemáte rádi špenát. Tak si dejte třeba zelí. Tahle česká klasika se skvěle hodí pro zimní měsíce a je to přesně takové to maminkovské jídlo, které patří k víkendu.

♥ Já vařím převážně špenát čerstvý, ale tentokrát jsem na přání synka koupila mražený – Bonduelle – takové vylisované kousky. Byla jsem velice příjemně překvapená malou vodnatostí a plnou chutí. Barvu vidíte sami. 

DUŠENÉ HOVĚZÍ SE ŠPENÁTEM A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM

 

Doba přípravy: 30 min.

Doba vaření: do 2,5 hod.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

 

MASO:

600 g zadního hovězího

2 lžíce sádla

4 střední cibule pokrájené na kostičky

1 lžíci kmínu

1 lžičku mleté sladké papriky

1 lžíci másla + 1/2 lžíce mouky na zahuštění šťávy

 

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

900 g pozdních brambor

100 g  polohrubé mouky

150 g krupice

40 g másla

2 lžičky soli

2 vejce

 

ŠPENÁT

2 lžíce másla

400 g špenátových listů – pokud použijete špenát mražený, doporučuji Bonduelle

1 – 2 stroužky prolisovaného česneku

sůl

čerstvě mletý pepř

75 ml smetany

 

 

Postup:

  1. Připravte si maso. Omyjte ho, osušte a nakrájejte na větší kostky.

 

  1. Na sádle pomalu opékejte cibuli tak dlouho, dokud nebude chytat hnědou barvu. Mějte trpělivost, správně opečená cibule je základ dobrého hovězího. Nasypejte na ni kmín a papriku a promíchejte.

 

  1. Nyní je na řadě maso. Hoďte jej do hrnce, osolte, opepřete a opečte zprudka ze všech stran, dokud se nezatáhne a nezešedne. Teprve poté ho podlijte vroucí vodou tak, aby bylo ponořené, ale neplavalo. Při mírné teplotě duste maso nejméně 2 hodiny doměkka. Průběžně podlévejte. Pokud použijete tlakový hrnec, doba se zkrátí a podlévat nebudete.

 

  1. Mezitím si připravte bramborové knedlíky. Recept najdete zde: Lahodné bramborové knedlíky

 

  1. Špenát je na přípravu velice jednoduchý. Na másle ho orestujte, přidejte k němu česnek, osolte a opepřete a duste 5 minut. Pokud použijete mražený, bude chvilku povolovat. Není potřeba ho podlévat. Na konci vlijte smetanu a prohřejte. Já špenát moukou nezahušťuji.

 

  1. Měkké maso vyjměte z hrnce. Šťávu přeceďte přes síto, aby byla čistá. Vraťte ji do hrnce, přiveďte k varu. Máslo obalte v mouce – pěkně mouku do másla namačkejte a přidejte do šťávy. Vymíchejte hladkou omáčku. Vraťte do ní maso.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky