Dušené hovězí s bramborovým knedlíkem a špenátem

Ideální víkendový oběd...

2 února, 2018

Oběd, který potěší celou rodinu. Chápu, pokud nemáte rádi špenát. Tak si dejte třeba zelí. Tahle česká klasika se skvěle hodí pro zimní měsíce a je to přesně takové to maminkovské jídlo, které patří k víkendu.

♥ Já vařím převážně špenát čerstvý, ale tentokrát jsem na přání synka koupila mražený – Bonduelle – takové vylisované kousky. Byla jsem velice příjemně překvapená malou vodnatostí a plnou chutí. Barvu vidíte sami. 

DUŠENÉ HOVĚZÍ SE ŠPENÁTEM A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM

 

Doba přípravy: 30 min.

Doba vaření: do 2,5 hod.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

 

MASO:

600 g zadního hovězího

2 lžíce sádla

4 střední cibule pokrájené na kostičky

1 lžíci kmínu

1 lžičku mleté sladké papriky

1 lžíci másla + 1/2 lžíce mouky na zahuštění šťávy

 

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

900 g pozdních brambor

100 g  polohrubé mouky

150 g krupice

40 g másla

2 lžičky soli

2 vejce

 

ŠPENÁT

2 lžíce másla

400 g špenátových listů – pokud použijete špenát mražený, doporučuji Bonduelle

1 – 2 stroužky prolisovaného česneku

sůl

čerstvě mletý pepř

75 ml smetany

 

 

Postup:

  1. Připravte si maso. Omyjte ho, osušte a nakrájejte na větší kostky.

 

  1. Na sádle pomalu opékejte cibuli tak dlouho, dokud nebude chytat hnědou barvu. Mějte trpělivost, správně opečená cibule je základ dobrého hovězího. Nasypejte na ni kmín a papriku a promíchejte.

 

  1. Nyní je na řadě maso. Hoďte jej do hrnce, osolte, opepřete a opečte zprudka ze všech stran, dokud se nezatáhne a nezešedne. Teprve poté ho podlijte vroucí vodou tak, aby bylo ponořené, ale neplavalo. Při mírné teplotě duste maso nejméně 2 hodiny doměkka. Průběžně podlévejte. Pokud použijete tlakový hrnec, doba se zkrátí a podlévat nebudete.

 

  1. Mezitím si připravte bramborové knedlíky. Recept najdete zde: Lahodné bramborové knedlíky

 

  1. Špenát je na přípravu velice jednoduchý. Na másle ho orestujte, přidejte k němu česnek, osolte a opepřete a duste 5 minut. Pokud použijete mražený, bude chvilku povolovat. Není potřeba ho podlévat. Na konci vlijte smetanu a prohřejte. Já špenát moukou nezahušťuji.

 

  1. Měkké maso vyjměte z hrnce. Šťávu přeceďte přes síto, aby byla čistá. Vraťte ji do hrnce, přiveďte k varu. Máslo obalte v mouce – pěkně mouku do másla namačkejte a přidejte do šťávy. Vymíchejte hladkou omáčku. Vraťte do ní maso.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky