Dušené hovězí s bramborovým knedlíkem a špenátem
Ideální víkendový oběd...
2 února, 2018
Oběd, který potěší celou rodinu. Chápu, pokud nemáte rádi špenát. Tak si dejte třeba zelí. Tahle česká klasika se skvěle hodí pro zimní měsíce a je to přesně takové to maminkovské jídlo, které patří k víkendu.
♥ Já vařím převážně špenát čerstvý, ale tentokrát jsem na přání synka koupila mražený – Bonduelle – takové vylisované kousky. Byla jsem velice příjemně překvapená malou vodnatostí a plnou chutí. Barvu vidíte sami.
DUŠENÉ HOVĚZÍ SE ŠPENÁTEM A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM
Doba přípravy: 30 min.
Doba vaření: do 2,5 hod.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
MASO:
600 g zadního hovězího
2 lžíce sádla
4 střední cibule pokrájené na kostičky
1 lžíci kmínu
1 lžičku mleté sladké papriky
1 lžíci másla + 1/2 lžíce mouky na zahuštění šťávy
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
900 g pozdních brambor
100 g polohrubé mouky
150 g krupice
40 g másla
2 lžičky soli
2 vejce
ŠPENÁT
2 lžíce másla
400 g špenátových listů – pokud použijete špenát mražený, doporučuji Bonduelle
1 – 2 stroužky prolisovaného česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
75 ml smetany
Postup:
- Připravte si maso. Omyjte ho, osušte a nakrájejte na větší kostky.
- Na sádle pomalu opékejte cibuli tak dlouho, dokud nebude chytat hnědou barvu. Mějte trpělivost, správně opečená cibule je základ dobrého hovězího. Nasypejte na ni kmín a papriku a promíchejte.
- Nyní je na řadě maso. Hoďte jej do hrnce, osolte, opepřete a opečte zprudka ze všech stran, dokud se nezatáhne a nezešedne. Teprve poté ho podlijte vroucí vodou tak, aby bylo ponořené, ale neplavalo. Při mírné teplotě duste maso nejméně 2 hodiny doměkka. Průběžně podlévejte. Pokud použijete tlakový hrnec, doba se zkrátí a podlévat nebudete.
- Mezitím si připravte bramborové knedlíky. Recept najdete zde: Lahodné bramborové knedlíky
- Špenát je na přípravu velice jednoduchý. Na másle ho orestujte, přidejte k němu česnek, osolte a opepřete a duste 5 minut. Pokud použijete mražený, bude chvilku povolovat. Není potřeba ho podlévat. Na konci vlijte smetanu a prohřejte. Já špenát moukou nezahušťuji.
- Měkké maso vyjměte z hrnce. Šťávu přeceďte přes síto, aby byla čistá. Vraťte ji do hrnce, přiveďte k varu. Máslo obalte v mouce – pěkně mouku do másla namačkejte a přidejte do šťávy. Vymíchejte hladkou omáčku. Vraťte do ní maso.
Leave a Reply