Citrónový chlebíček
Báječné osvěžení...
28 ledna, 2018
Miluji citróny v jakékoliv podobě. V koláčích jsou obzvlášť skvělé. Tento koláč – chlebíček je krásně vláčný. Vyšel mi nižší, proto do receptu přidávám více kypřicího prášku. Recept je německý a byl napsán tak chaoticky, že bych vám to nepřála. Tady máte přesný popis postupu. Je to lehké a výsledek za to stojí. I u dětí byl úspěch veliký!
CITRÓNOVÝ CHLEBÍČEK
Doba přípravy: 30 min.
Doba pečení: cca. 45 min.
Ingredience – forma na biskupský chlebíček:
125 g másla
200 g cukru
kůra ze 4 citrónů (nejlépe chemicky neošetřených)
šťáva z půlky citrónu
100 ml podmáslí
2 vejce
200 g hladké mouky
špetka soli
¼ čajové lžičky jedlé sody
½ sáčku kypřicího prášku
1. POLEVA:
šťáva ze dvou citrónů
50 g cukru
2. POLEVA
šťáva z 1 a ½ citrónu
150 g cukru moučka
máslo + krupice na vymazání formy
Postup:
- Rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C. Formu vymažte máslem a vysypejte krupicí.
- Ručním mixérem nebo v robotu vyšlehejte máslo s cukrem do světlé hmoty. Přidejte citrónovou kůru. Z půlky citrónu vymačkejte šťávu a nalijte ji k máslové hmotě. Přidejte vejce a podmáslí. Prošlehejte.
- Prosijte ke směsi mouku, sůl, sodu a kypřicí prášek. Vyšlehejte těsto.
- Těsto nalijte do formy a vložte do trouby. Pečte 40 – 45 min. Po 30. minutě raději kontrolujte, každá trouba peče jinak. Že je koláč hotový, zjistíte pomocí špejle. Zapíchněte ji do středu a když ji vytáhnete bez drobečků, máte hotovo.
- Během pečení si nachystejte polevu: Do kastrůlku nalijte šťávu ze dvou citrónů a smíchejte ji s cukrem. Pozvolna je svařte tak, aby poleva zhoustla. Průběžně promíchávejte. Trvá to asi 10 minut.
- Upečený koláč polijte ještě zatepla polevou. Když vychladne, smíchejte v misce moučkový cukr se zbylou citrónovou šťávou a ještě s nimi koláč potřete. Vznikne vám takový bílý povlak.
Napsat komentář