Citrónový chlebíček

Báječné osvěžení...

Leden 28, 2018

Miluji citróny v jakékoliv podobě. V koláčích jsou obzvlášť skvělé. Tento koláč – chlebíček je krásně vláčný. Vyšel mi nižší, proto do receptu přidávám více kypřicího prášku. Recept je německý a byl napsán tak chaoticky, že bych vám to nepřála. Tady máte přesný popis postupu. Je to lehké a výsledek za to stojí. I u dětí byl úspěch veliký!

 

CITRÓNOVÝ CHLEBÍČEK

 

Doba přípravy: 30 min.

Doba pečení: cca. 45 min.

Ingredience – forma na biskupský chlebíček:

 

125 g másla

 

200 g cukru

kůra ze 4 citrónů (nejlépe chemicky neošetřených)

šťáva z půlky citrónu

100 ml podmáslí

2 vejce

200 g hladké mouky

špetka soli

¼ čajové lžičky jedlé sody

½ sáčku kypřicího prášku

 

1. POLEVA:

šťáva ze dvou citrónů

50 g cukru

 

2. POLEVA

šťáva z 1 a ½ citrónu

150 g cukru moučka

 

máslo + krupice na vymazání formy

 

Postup:

  1. Rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C. Formu vymažte máslem a vysypejte krupicí.
  2. Ručním mixérem nebo v robotu vyšlehejte máslo s cukrem do světlé hmoty. Přidejte citrónovou kůru. Z půlky citrónu vymačkejte šťávu a nalijte ji k máslové hmotě. Přidejte vejce a podmáslí. Prošlehejte.

  3. Prosijte ke směsi mouku, sůl, sodu a kypřicí prášek. Vyšlehejte těsto.
  4. Těsto nalijte do formy a vložte do trouby. Pečte 40 – 45 min. Po 30. minutě raději kontrolujte, každá trouba peče jinak. Že je koláč hotový, zjistíte pomocí špejle. Zapíchněte ji do středu a když ji vytáhnete bez drobečků, máte hotovo.
  5. Během pečení si nachystejte polevu: Do kastrůlku nalijte šťávu ze dvou citrónů a smíchejte ji s cukrem. Pozvolna je svařte tak, aby poleva zhoustla. Průběžně promíchávejte. Trvá to asi 10 minut.


  6. Upečený koláč polijte ještě zatepla polevou. Když vychladne, smíchejte v misce moučkový cukr se zbylou citrónovou šťávou a ještě s nimi koláč potřete. Vznikne vám takový bílý povlak.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky