Jablečno – hruškový koláč s tvarohem
Lahodný nejen na pohled...
15 ledna, 2018
Receptů na jablečné koláče je nekonečně mnoho. S hruškami a tvarohem tvoří úžasné trio. Tento koláč je jemný, lehký, s křupavými okraji a zkaramelizovaným těstem. Vznikl částečně z německého receptu. Je mi jasné, že se zařadí ke stálicím. Opravdu za to stojí!
JABLEČNO – HRUŠKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM
Doba přípravy: 30 min.
Doba pečení: cca. 50 min.
Koláčová forma o průměru 26 cm:
TĚSTO:
150 g hladké mouky
½ balíčku kypřícího prášku
175 g cukru krupice
90 g změklého másla
1 vejce
máslo + krupice na vymazání a vysypání formy
NÁPLŇ:
2 kyselejší jablka oloupaná a nakrájená na silnější plátky
2 zralejší hrušky oloupané a nakrájené na silnější plátky
500 g tvarohu (může být i ve vaničce)
1 vanilkový puding (nejlépe Dr. Oetker s pravou vanilkou)
1 žloutek
6 lžic mléka
125 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
Postup:
- Všechny ingredience na těsto vypracujte ručním mixérem. Ještě ho prohněťte rukama dohladka.
- Formu vymažte máslem a vysypejte krupicí. Namačkejte do ní těsto – na dno i boky.
- Rozpalte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
- Na dno formy naskládejte jablka a hrušky, aby se sem tam střídaly.
- Připravte náplň: všechny ingredience vyšlehejte ručním mixérem a náplň pak nalijte na jablka a hrušky.
- Vložte formu do trouby a pečte koláč asi 50 minut dozlatova.
Leave a Reply