Jablečno – hruškový koláč s tvarohem

Lahodný nejen na pohled...

15 ledna, 2018

Receptů na jablečné koláče je nekonečně mnoho. S hruškami a tvarohem tvoří úžasné trio. Tento koláč je jemný, lehký, s křupavými okraji a zkaramelizovaným těstem. Vznikl částečně z německého receptu. Je mi jasné, že se zařadí ke stálicím. Opravdu za to stojí!

 

 

JABLEČNO – HRUŠKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM

 

Doba přípravy: 30 min.

Doba pečení: cca. 50 min.

 

Koláčová forma o průměru 26 cm:

 

TĚSTO:

150 g hladké mouky

½ balíčku kypřícího prášku

175 g cukru krupice

90 g změklého másla

1 vejce

máslo + krupice na vymazání a vysypání formy

 

NÁPLŇ:

2 kyselejší jablka oloupaná a nakrájená na silnější plátky

2 zralejší hrušky oloupané a nakrájené na silnější plátky

500 g tvarohu (může být i ve vaničce)

1 vanilkový puding (nejlépe Dr. Oetker s pravou vanilkou)

1 žloutek

6 lžic mléka

125 ml smetany ke šlehání

1 vanilkový cukr

 

 

Postup:

  1. Všechny ingredience na těsto vypracujte ručním mixérem. Ještě ho prohněťte rukama dohladka.
  2. Formu vymažte máslem a vysypejte krupicí. Namačkejte do ní těsto – na dno i boky.
  3. Rozpalte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
  4. Na dno formy naskládejte jablka a hrušky, aby se sem tam střídaly.
  5. Připravte náplň: všechny ingredience vyšlehejte ručním mixérem a náplň pak nalijte na jablka a hrušky.
  6. Vložte formu do trouby a pečte koláč asi 50 minut dozlatova.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky