Cibulová polévka – cibulačka
Výlet do Francie...
3 ledna, 2018
Cibulačka je velice oblíbená polévka. Aby měla opravdu silnou chuť, musíte ji připravovat opravdu pozvolna a nic neošidit. Určitě sáhněte po domácím vývaru a dobrém vínu. Určitě nebudete zklamaní. Cibulačka patří mezi ty pokrmy, u kterých se nemá spěchat. Pokud nenecháte cibuli dlouho vařit, nezískáte cibulovou polévku, ale polévku s cibulí. V tom vidím zásadní rozdíl. Buďte trpěliví. Odměnou vám bude skvělá a zdravá polévka, kterou můžete podávat i k slavnostnímu menu. Já jsem se ji učila podle Julie Child .
CIBULOVÁ POLÉVKA – CIBULAČKA
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: cca. 2 hod.
Ingredience na 6 – 8 porcí:
3 lžíce másla
1 lžíci olivového oleje
650 – 700 g žluté cibule nasekané nadrobno
sůl
¼ lžičky cukru
3 lžíce hladké mouky
2 l hovězího vývaru
půl lžičky lístků tymiánu
100 ml bílého vína
kolečka světlé bagety
nastrouhaný sýr – gruyére, ementál, případně parmezán
3 lžíce koňaku (nemusí být)
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Na másle a olivovém oleji opékejte zvolna při mírné teplotě 15 minut cibuli. Průběžně promíchávejte.
- Odkryjte pokličku, zvyšte o trochu teplotu, nasypejte do hrnce sůl a cukr, promíchejte a duste cibuli dalších 30 minut. Budete ji muset hlídat a míchat. Výsledná barva musí být hnědá, zlatavá.
- Nyní přisypejte do hrnce mouku, zarestujte a zalijte horkým vývarem. Přidejte lístky tymiánu. Teď je na řadě víno. Vmíchejte ho a vařte polévku pomalu ještě dalších 45 minut.
- Mezitím vyskládejte kolečka bagety na plech či pekáček. Nakapejte na ně olivový olej a zasypte je nastrouhaných sýrem. Vložte do trouby a krátce zapečte.
- Před dokončením můžete nebo nemusíte vlít do polévky koňak. Můžete ji i rozmixovat tyčovým mixérem. Já to tak dělám, mám ji raději hladkou. Opepřete.
- Podávejte polévku s opečenými bagetkami.
Napsat komentář