Cibulová polévka – cibulačka

Výlet do Francie...

3 ledna, 2018

Cibulačka je velice oblíbená polévka. Aby měla opravdu silnou chuť, musíte ji připravovat opravdu pozvolna a nic neošidit. Určitě sáhněte po domácím vývaru a dobrém vínu. Určitě nebudete zklamaní. Cibulačka patří mezi ty pokrmy, u kterých se nemá spěchat. Pokud nenecháte cibuli dlouho vařit, nezískáte cibulovou polévku, ale polévku s cibulí. V tom vidím zásadní rozdíl. Buďte trpěliví. Odměnou vám bude skvělá a zdravá polévka, kterou můžete podávat i k slavnostnímu menu. Já jsem se ji učila podle Julie Child .

 

CIBULOVÁ POLÉVKA – CIBULAČKA

 

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření: cca. 2 hod.

 


Ingredience na 6 – 8 porcí:

 

3 lžíce másla

1 lžíci olivového oleje

650 – 700 g žluté cibule nasekané nadrobno

sůl

¼ lžičky cukru

3 lžíce hladké mouky

2 l hovězího vývaru

půl lžičky lístků tymiánu

100 ml bílého vína

kolečka světlé bagety

nastrouhaný sýr – gruyére, ementál, případně parmezán

3 lžíce koňaku (nemusí být)

čerstvě mletý pepř

 

 

 

Postup:

  1. Na másle a olivovém oleji opékejte zvolna při mírné teplotě 15 minut cibuli. Průběžně promíchávejte.

     

  2. Odkryjte pokličku, zvyšte o trochu teplotu, nasypejte do hrnce sůl a cukr, promíchejte a duste cibuli dalších 30 minut. Budete ji muset hlídat a míchat. Výsledná barva musí být hnědá, zlatavá.
  3. Nyní přisypejte do hrnce mouku, zarestujte a zalijte horkým vývarem. Přidejte lístky tymiánu. Teď je na řadě víno. Vmíchejte ho a vařte polévku pomalu ještě dalších 45 minut.
  4. Mezitím vyskládejte kolečka bagety na plech či pekáček. Nakapejte na ně olivový olej a zasypte je nastrouhaných sýrem. Vložte do trouby a krátce zapečte.

     

  5. Před dokončením můžete nebo nemusíte vlít do polévky koňak. Můžete ji i rozmixovat tyčovým mixérem. Já to tak dělám, mám ji raději hladkou. Opepřete.
  6. Podávejte polévku s opečenými bagetkami.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky