Marcipánová kolečka (Hausfreunde)
Luxusní vánoční pokušení...
14 prosince, 2017
Německy se toto cukroví nazývá „Hausfreunde“ – domácí přátelé. Já jsem ho nazvala jako marcipánová kolečka a snad je to výstižné. Chuť je tak lahodná a nevšední! Vůbec se nestydím toto cukroví nazvat luxusním. Protože jím bezpochyby je. Ano, příprava vám zabere více času, ale úchvatná kolečka si to zaslouží. Zkuste je a uvěříte.
MARCIPÁNOVÁ KOLEČKA (HAUSFREUNDE)
Doba přípravy: 30 min. + cca. 60 min. na dokončení
Doba pečení: 8 – 10 min.
Ingredience na 50 kousků:
KOLEČKA:
175 g hladké mouky
75 g kukuřičného škrobu
175 g studeného másla
1 vejce
60 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
NÁPLŇ:
150 g marcipánové hmoty (např. Dr. Oetker)
50 g cukru moučka
malá sklenička meruňkového džemu
POLEVA:
poleva z tmavé čokolády (např. Carla – poleva v čočkách)
půlky vlašských ořechů na ozdobu
Postup:
- Všechny ingredience na těsto rychle smíchejte, aby máslo nezteplalo. Je to podobné jako u lineckého. Vypracujte hladké těsto a pak ho vložte minimálně na 30 minut do chladničky.
- Vyválejte pak těsto na pomoučeném vále na tloušťku 3 mm. Vykrajovátkem o průměru 4 cm vykrajujte kolečka a skládejte je na plechy pokryté pečicím papírem. Mezitím rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
- Každý plech pečte asi 8 – 10 minut dozlatova. Kolečka nechte vychladnout.
- Na náplň propracujte marcipánovou hmotu s moučkovým cukrem. Vyválejte ji pak buď na silikonové podložce (vůbec se nebude lepit, pracuje se s ní krásně) nebo mezi dvěma fóliemi na tenkou placku. Nechte ji pak krátce vychladit. Nakonec z placky vykrájejte další kolečka.
- Upečená kolečka z těsta všechna potřete džemem. Na jednu polovinu koleček položte marcipán a přiklopte druhou polovinou koleček.
- V misce ve vodní lázni rozpusťte polevu, kterou kolečka potřete. Na každé položte půlku ořechu a nechte ztuhnout.
Napsat komentář