Marcipánová kolečka (Hausfreunde)

Luxusní vánoční pokušení...

Prosinec 14, 2017

Německy se toto cukroví nazývá „Hausfreunde“ – domácí přátelé. Já jsem ho nazvala jako marcipánová kolečka a snad je to výstižné. Chuť je tak lahodná a nevšední! Vůbec se nestydím toto cukroví nazvat luxusním. Protože jím bezpochyby je. Ano, příprava vám zabere více času, ale úchvatná kolečka si to zaslouží. Zkuste je a uvěříte.

 

 

MARCIPÁNOVÁ KOLEČKA (HAUSFREUNDE)

 

Doba přípravy: 30 min. + cca. 60 min. na dokončení

Doba pečení: 8 – 10 min.

 

Ingredience na 50 kousků:

 

KOLEČKA:

175 g hladké mouky

75 g kukuřičného škrobu

175 g studeného másla

1 vejce

60 g cukru krupice

1 balíček vanilkového cukru

 

NÁPLŇ:

150 g marcipánové hmoty (např. Dr. Oetker)

50 g cukru moučka

malá sklenička meruňkového džemu

 

POLEVA:

poleva z tmavé čokolády (např. Carla – poleva v čočkách)

půlky vlašských ořechů na ozdobu

 

 

Postup:

  1. Všechny ingredience na těsto rychle smíchejte, aby máslo nezteplalo. Je to podobné jako u lineckého. Vypracujte hladké těsto a pak ho vložte minimálně na 30 minut do chladničky.
  2. Vyválejte pak těsto na pomoučeném vále na tloušťku 3 mm. Vykrajovátkem o průměru 4 cm vykrajujte kolečka a skládejte je na plechy pokryté pečicím papírem. Mezitím rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
  3. Každý plech pečte asi 8 – 10 minut dozlatova. Kolečka nechte vychladnout.
  4. Na náplň propracujte marcipánovou hmotu s moučkovým cukrem. Vyválejte ji pak buď na silikonové podložce (vůbec se nebude lepit, pracuje se s ní krásně) nebo mezi dvěma fóliemi na tenkou placku. Nechte ji pak krátce vychladit. Nakonec z placky vykrájejte další kolečka.

     

  5. Upečená kolečka z těsta všechna potřete džemem. Na jednu polovinu koleček položte marcipán a přiklopte druhou polovinou koleček.

     

  6. V misce ve vodní lázni rozpusťte polevu, kterou kolečka potřete. Na každé položte půlku ořechu a nechte ztuhnout.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky