Voňavé vánoční preclíčky

Ty pravé Vánoce...

11 prosince, 2017

Když jsem uviděla fotku preclíčků v německém časopise, úplně jsem se zasnila. Po přečtení receptu mi bylo jasné, že budou tak dobré, jak vypadají. Evokují ve mně voňavé Vánoce, adventní trhy s horkým svařákem ve zmrzlých dlaních, dětské oči plné očekávání, nazdobený stromeček… Zkrátka ty pravé Vánoce. Určitě si je upečte. Jsou velice snadné.

 

VOŇAVÉ VÁNOČNÍ PRECLÍČKY

 

Doba přípravy: 30 min.

Doba pečení: jeden plech cca. 10 – 12  min.

 


Ingredience na asi 50 kousků:

 

60 g mletých lískových oříšků

175 g hladké mouky

25 g kukuřičného škrobu

2 lžíce kakaa

špetka soli

1 balíček vanilkového cukru

kůra z jednoho velkého pomeranče (nejlépe chemicky neošetřeného)

1 lžička skořice

½ lžičky mletého hřebíčku (natloukla jsem si čerstvý)

100 g moučkového cukru

125 másla pokojové teploty

1 vejce

 

moučkový cukr na poprášení

 

 

Postup:

  1. Pokud využijete robot, smíchejte rovnou všechny přísady a vypracujte hladké těsto. Dáte – li přednost ruční práci, na vál vysypejte mouku, škrob, kakao, sůl, vanilkový cukr, přidejte pomerančovou kůru a koření. Smíchejte je. Máslo nasekejte na kousky a společně s vejcem ho vpracujte do těsta.
  2. Těsto vložte do chladničky a nechte ho alespoň 3 hodiny odpočívat.
  3. Rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C. Z těsta odebírejte kousky o velikosti vlašského ořechu a na válu z každého vytvořte váleček o délce asi 12 cm. Konce nechte užší. Vytvořte preclíčky a skládejte je na plech.

  4. Každý plech pečte ve vyhřáté troubě 10 – 12 minut. Záleží na tom, jak rychle ta vaše peče. Po vychladnutí preclíčky pocukrujte.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky