Florentýnky
Luxusní italské mlsání...
7 prosince, 2017
Geniální italské florentýnky miluje snad každý. Dlouho jsem toužila po tom umět je upéct. Nakopnul mě německý časopis, ve kterém jsem našla základní recept, oživila jsem ho pistáciemi a kandovaným ovocem. Nebudu vám tvrdit, že je příprava jednoduchá, je to trochu „patlání“, ale až uvidíte výsledek, sami nad sebou budete jásat a budete na sebe moc pyšní. Jako jsem já.
FLORENTÝNKY
Doba přípravy: 30 min.
Doba pečení: jeden plech cca. 10 min.
Ingredience na asi 40 kousků:
175g třtinového cukru
50 g medu
125 g másla
150 ml smetany ke šlehání
200 g plátků mandlí
50 g kandovaného ovoce
100 g nesolených pistácií
200 g kvalitní hořké čokolády (nejlépe 70 %, já mám nejraději Lindt)
Postup:
- V kastrůlku s nepřilnavým dnem nechte rozpustit cukr s medem, máslem a smetanou. Když jsou všechny ingredience rozpuštěné, povařte je asi minutu.
- Kandované ovoce rozkrájejte na kousíčky a pistácie nasekejte. Vložte je do sáčku a paličkou na maso je rozsekejte. Vmíchejte mandle, kandované ovoce i pistácie.
- Rozehřejte troubu na 200´C, horkovzdušnou na 180´C. Vyložte plechy pečicím papírem. Pomocí lžíce přenášejte kousky hmoty na plech. Nechejte velké odstupy, florentýnky se roztečou. Nelekejte se toho, před vychladnutím si je ještě zformujete. Trošku každý kopeček rozplácněte.
- Vložte plech do trouby a pečte asi 10 min. Hotové florentýnky poznáte tak, že budou zlaté. Ještě na plechu zatepla můžete jídelním nožem upravit tvary. Nechejte vychladnout.
- V misce ve vodní lázni rozpusťte čokoládu tak, aby byla úplně tekutá a hladká.
- Nyní máte dvě možnosti: buď budete spodní části florentýnek namáčet do čokolády a „vzhůru nohama“ je necháte ztuhnout, nebo se inspirujete mým mužem, který při pohledu na mé patlání vymyslel skvělou vychytávku. Na nový pečicí papír, který položíte na prkénko (aby se vešlo do lednice) naneste v odstupech kopečky čokolády a na ně pak přitiskněte florentýnky. Vložte do lednice, za chvíli bude čokoláda tuhá.
Napsat komentář