Hovězí ragú na pivě s petrželkovými bramborami

Neskutečně vynikající hovězí...

30 listopadu, 2017

Částečně jsem opisovala od Julie Child, v jejíž kuchařce tak ráda listuji. Upřímně jsem nečekala, že výsledek bude tak fantastický. Můj synek vylízal talíř, a to hned dvakrát, protože si přidal. Masíčko se jen rozsýpalo a omáčka měla krásně plnou chuť. A hlavně pomalé pečení při nižší teplotě je zárukou luxusní konzistence. Všichni jsme byli nadšeni a tento recept se zařazuje do „rodinného stříbra“.

♥ Maso by mělo být co nejkvalitnější. Kližka zaručí šťavnatost a křehkost. Máte – li po ruce Globus, kupte balíček hovězího masa na guláš.

 

 

HOVĚZÍ RAGÚ NA PIVĚ S PETRŽELKOVÝMI BRAMBORAMI

 

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření: 3,5 – 4 hod.

 

 

Na 4 porce si připravte:

 

2 lžíce sádla

2 velké cibule nakrájené na plátky

4 stroužky česneku rozmáčknuté nožem

600 g hovězí kližky naporcované na velké kostky

250 ml piva

2 lžíce třtinového cukru

3 bobkové listy

hrst petrželky

4 snítky tymiánu

sůl

čerstvě mletý pepř

250 ml silného hovězího vývaru (může být kvalitní bujón)

1 lžíce vinného octa

 

2 lžíce másla + 1,5 lžíce mouky k dokončení

 

BRAMBORY:

10 brambor oloupaných a pokrájených na kostičky

2 lžíce másla

2 hrsti čerstvé petrželky

 

 

Postup:

  1. V hrnci nebo pekáči, který může jít z plotny do trouby (já používám litinový hrnec), rozpalte sádlo a pak na něm zprudka opečte maso ze všech stran. 
  2. Maso vyjměte a místo něho teď v hrnci zvolna opečte cibuli do světle hnědé barvy. Trvá to asi 10 minut. Rozehřejte si troubu na 160´C. Po 10 minutách přidejte česnek a zarestujte ho.

  3. Vraťte do hrnce maso, promíchejte ho s cibulí a zalijte pivem. Přidejte bylinky, osolte, opepřete a přilijte vývar. Vmíchejte třtinový cukr. Vložte přikrytý  hrnec do trouby a pečte pomalu 3,5 hodiny. Občas zkontrolujte, jestli není potřeba trochu podlít horkou vodou.
  4. Když je maso hotové, vyjměte ho z hrnce. Šťávu přepasírujte přes síto. Máslo obalte v mouce a rozdrobte je společně do čisté šťávy. Metličkou je rozšlehejte, vznikne hladká omáčka. Tu ještě dotáhněte vinným octem, podle potřeby solí. Maso vraťte do omáčky. 
  5. Brambory uvařte doměkka. Před dokončením si na pánvi rozehřejte máslo a asi minutu na něm opékejte petrželku. Brambory po uvaření sceďte trochu rozmačkejte a promíchejte s petrželkovým máslem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky