Hovězí ragú na pivě s petrželkovými bramborami
Neskutečně vynikající hovězí...
30 listopadu, 2017
Částečně jsem opisovala od Julie Child, v jejíž kuchařce tak ráda listuji. Upřímně jsem nečekala, že výsledek bude tak fantastický. Můj synek vylízal talíř, a to hned dvakrát, protože si přidal. Masíčko se jen rozsýpalo a omáčka měla krásně plnou chuť. A hlavně pomalé pečení při nižší teplotě je zárukou luxusní konzistence. Všichni jsme byli nadšeni a tento recept se zařazuje do „rodinného stříbra“.
♥ Maso by mělo být co nejkvalitnější. Kližka zaručí šťavnatost a křehkost. Máte – li po ruce Globus, kupte balíček hovězího masa na guláš.
HOVĚZÍ RAGÚ NA PIVĚ S PETRŽELKOVÝMI BRAMBORAMI
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: 3,5 – 4 hod.
Na 4 porce si připravte:
2 lžíce sádla
2 velké cibule nakrájené na plátky
4 stroužky česneku rozmáčknuté nožem
600 g hovězí kližky naporcované na velké kostky
250 ml piva
2 lžíce třtinového cukru
3 bobkové listy
hrst petrželky
4 snítky tymiánu
sůl
čerstvě mletý pepř
250 ml silného hovězího vývaru (může být kvalitní bujón)
1 lžíce vinného octa
2 lžíce másla + 1,5 lžíce mouky k dokončení
BRAMBORY:
10 brambor oloupaných a pokrájených na kostičky
2 lžíce másla
2 hrsti čerstvé petrželky
Postup:
- V hrnci nebo pekáči, který může jít z plotny do trouby (já používám litinový hrnec), rozpalte sádlo a pak na něm zprudka opečte maso ze všech stran.
- Maso vyjměte a místo něho teď v hrnci zvolna opečte cibuli do světle hnědé barvy. Trvá to asi 10 minut. Rozehřejte si troubu na 160´C. Po 10 minutách přidejte česnek a zarestujte ho.
- Vraťte do hrnce maso, promíchejte ho s cibulí a zalijte pivem. Přidejte bylinky, osolte, opepřete a přilijte vývar. Vmíchejte třtinový cukr. Vložte přikrytý hrnec do trouby a pečte pomalu 3,5 hodiny. Občas zkontrolujte, jestli není potřeba trochu podlít horkou vodou.
- Když je maso hotové, vyjměte ho z hrnce. Šťávu přepasírujte přes síto. Máslo obalte v mouce a rozdrobte je společně do čisté šťávy. Metličkou je rozšlehejte, vznikne hladká omáčka. Tu ještě dotáhněte vinným octem, podle potřeby solí. Maso vraťte do omáčky.
- Brambory uvařte doměkka. Před dokončením si na pánvi rozehřejte máslo a asi minutu na něm opékejte petrželku. Brambory po uvaření sceďte trochu rozmačkejte a promíchejte s petrželkovým máslem.
Napsat komentář